Här är bästa platserna för ett kallt vinterbad i Göteborg

Vinterbadandet har tagit fart ordentligt och trenden håller i sig även den här säsongen.
– Det är en fantastiskt kroppslig upplevelse, säger Linda Sjöstrand som kastar sig i havet varje lördag och tipsar om sina favoritplatser. Kallbadarna delar även med sig av vad man ska tänka på när man vinterbadar. Både för trivselns och för säkerhetens skull.

ANNONS
|

De är lätta att känna igen redan på långt håll. Vinterbadargänget som stämt träff på den stora, tomma parkeringen vid Hovåsbadet viker sig ur sina bilar ordentligt påbylsade med mjukisbyxor, rejäla mössor, spektakulära oversize-jackor i dun och badväskor över axeln.

Efter en kort samling kliver man raskt ned mot stranden, över klipporna, och slår läger intill den stege som fortfarande ligger kvar i vattnet. Det är i det närmaste vindstilla men ändå lite ruggigt i luften. På andra sidan viken syns Marholmens badplats. Den verkar vara folktom.

Premiärbadet gjordes på Ganlet

Gänget släpper rutinerat av sig jackor och byxor, har redan badkläderna på, och trampar sedan bestämt ner för trappan och glider ned i det åttagradiga vattnet. Någon tar några simtag ut. Det ser avslappnat ut. Victoria Karlsson kliver ganska snabbt upp igen. Bara för att kliva i en gång till. Hon har lite svårt att få ned andningen, så det är först vid andra badet hon känner den efterlängtade ”ruschen”. Christina Rekstad konstaterar däremot att hon ”aldrig dubbeldoppar”.

ANNONS

Alla är kvar i vattnet ganska länge innan de kommer upp med blossande hud och direkt kränger av sig blöta badkläder. Tar fram varsin termos och häller varmt vatten över händer och fötter.

– Det är bara att gå ned, det är ingen idé att känna efter tycker jag. Men när man börjar frysa ska man gå upp, säger Christina Rekstad.

– Idag var det ett lugnt och gott bad, ingen vind och lagom temperatur, konstaterar Linda Sjöstrand.

Det var de båda som var först ut i gänget med att vinterbada. Premiären klarades av på Ganlet den 11 januari 2020.

– Det var stormigt och pisseregn och gick egentligen alldeles för höga vågor. Men vi visste ingenting och bara körde. Vi var bara i några sekunder, men valde ändå att fortsätta. Sedan lär man sig efterhand och får rutin. Numera ser vi till att hitta ställen där det inte blåser, säger Linda Sjöstrand.

– Vi var envisa som inte gav upp efter de första baden. Egentligen är nog grejen att inte sluta bada efter sommaren i stället för att börja mitt i vintern, menar Christina Rekstad.

Vinterbadarnas Facebook-grupp växer snabbt

Vännerna skapade en Facebook-grupp, ”VinterbadGeBeGe” som snabbt fylls på med nya medlemmar. Och man har alltså blivit ett litet gäng som ses varje lördag klockan 11 för att vinterbada.

ANNONS

– Det är en härlig chans att träffa de här människorna och blir alltid en fantastisk start på lördagen. Första gångerna sov jag hela eftermiddagen efteråt, men nu är det mer att jag är pigg resten av dagen, säger Christina Rekstad.

Vinterbadarnas tips: Bästa platserna för kallbad i Göteborg

Vinterbadgänget har ett par ställen i Göteborg som de tycker lämpar sig extra bra för ett dopp i det kalla vattnet:

Marholmen

Vackert och tillgängligt. Bryggorna tas upp men stegarna ligger kvar.

Ganlet

Ett favoritställe med bra stegar där det lätt att komma ner och upp.

Smithska udden

Parkera vid den rosa kiosken och gå rakt ut. Otroligt vackert.

Askimsbadet

Den långa bryggan är bra, men det kan dock blåsa en del.

Fiskebäck

Har en bred trappa, bra parkering. Ofta mycket folk.

Breviksbadet

Förbi Smithska udden, rakt fram. Lite svårt att ta sig fram till, men väldigt fint.

Hovås kallbadhus

Bra bryggor och stegar. Tar dock ut en avgift.

FAKTA: Tips till dig som vill börja vinterbada

• Ta med något som är skönt att stå på.

• Kom ombytt med badkläderna under lätta och rymliga kläder. Inga jeans.

• Ta med varmt vatten att skölja av händer och fötter med

• Investera i neoprenskor och handskar

• Använd mössa (som ska vara på under badet, såvida du inte tänkt doppa huvudet)

• Plocka med varmt att dricka och kanske något att äta, man blir väldigt hungrig.

• Säsongen pågår oktober-april. Under 10 grader räknas som ”vinterbad”.

• Bada inte ensam.

• Kom ihåg – det är ingen tävling.

Säkerheten viktig vid kalla bad

Säkerheten är förstås viktig när man vinterbadar och det allra viktigaste är att det finns en bra stege eller trappa. Man vill inte behöva kravla sig upp ur femgradigt vatten längs en kall, hal och kanske till och med isig klippa.

Göteborgs stad har noterat det ökade intresset för vinterbad och ser över badplatserna, men håller fast vid samma grundprincip som tidigare.

ANNONS

– Som tumregel tas alla flytbryggor och stegar bort som är monterade på bryggor för att minimera skador från vinterstorm och is. Alla stegar som är monterade på klippor finns kvar men klipporna kan vara extremt hala på vinterhalvåret, förklarar Peter Sundberg Åbrandt på Park- och naturförvaltningen i Göteborgs stad.

– Värt att notera är att bad utanför badsäsong innebär ökade risker och sker på egen risk, konstaterar han.

Alliansen vill satsa på åretruntbad

Vinterbadandet har även uppmärksammats av politikerna. Alliansen tar upp frågan i sitt aktuella budgetförslag och pekar bland annat på den försenade satsningen vid Jubileumsbadet.

”Göteborgs allmänna badplatser tillför viktiga värden för rekreation och naturupplevelser. Nu stärker vi den möjligheten genom det nya Jubileumsbadet”, skriver man och vill vidare ge Fritidsnämnden i uppdrag att ”möjliggöra för åretruntbad på ett antal utvalda badplatser i Göteborg”.

LÄS MER:Tar vinterbadet till ny nivå – minus 85 grader i bastun

LÄS MER:I Tammerfors är närmaste bastu inte långt borta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS