GU ser stor potential hos nyanlända

ANNONS
|

2014 tvingades Haya Abosaleh, i dag 23 år gammal, fly från kriget i Syrien. Då var hon halvvägs in i sin femåriga utbildning till apotekare. Efter en lång väntan på uppehållstillstånd och efter flera kurser i svenska är hon nu redo att gå vidare med sina studier.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen finns det en stor grupp nyanlända som har påbörjade eller avslutade universitetsstudier med sig i bagaget till Sverige. Men många av dem har upplevt det som snårigt att återvända till den akademiska världen.

Nu vill Göteborgs universitet ändra på det. Under veckan arrangerar de för första gången en sommarskola där de presenterar sina olika fakulteter och berättar om hur sådant som ansökan, antagning och behörighet fungerar.

ANNONS

"Lätt att tappa sugen"

Den långsiktiga planen är att skapa en struktur så att välutbildade enklare kommer vidare ut i studier och arbete. Högst nödvändigt, enligt Elizabeth George som är universitetets projektledare i flyktingfrågor.

– Många nyanlända kommer hit med stora föresatser och vill börja jobba, studera och bidra till det svenska samhället – men det är lätt att tappa sugen när det tar så lång tid, säger hon.

Tanken med veckan är att ge dem en knuff på vägen. I framtiden planeras det även för olika valideringsprojekt och studievägledning med språkstöd för gruppen, berättar Elizabeth George.

– Det är inte alltid enkla medel – men det är en väldigt stor vinst att ta tillvara på de kunskaper som de har. Även om det är kostsamt så är det inte alls i paritet till vad det kostar att utbilda ända från början, säger hon.

Riktar sig mot unga vuxna

De knappt 40 deltagarna kommer bland annat ifrån Syrien, Somalia och Eritrea. De flesta är under 30 år och tillhör den andelen nyanlända som står närmast arbetsmarknad och universitetsstudier. Haya Abosaleh hoppas att hon under veckan kommer att få vägledning i sitt val av program.

– Först tänkte jag att jag skulle komplettera min utbildning. Men här accepterar de inte mitt examensbevis från Syrien. Så om jag vill plugga till apotekare måste jag börja om från början. Nu funderar jag på att kanske byta till internationell ekonomi istället, men jag har inte bestämt mig än, säger hon.

ANNONS

Hon tror att en skillnad mellan universiteten i Aleppo och Göteborg är uppdelningen mellan teori och praktik – där det i Syrien läggs en större vikt vid det förstnämnda. Men det finns även andra utmaningar på GU.

– Det kommer att bli svårt med språket. Sen tog det mycket tid att få uppehållstillstånd i Sverige – så det kommer nog att bli lite tufft att börja studera igen efter två år, säger hon.

FAKTA: Sommarskolan

Målgruppen för sommarskolan är nyanlända med flyktingbakgrund som:

  1. Är mellan 18-30 år.
  2. Är inskrivna på Arbetsförmedlingen Etablering.
  3. Vill påbörja eller återuppta universitetsstudier eller vill komplettera sin utbildning för att snabbare få jobb.
  4. Har relevanta språkkunskaper för att kunna delta.
ANNONS