Grilltävling i Hammarkullen med många smaker

Mmmm, super, gott sting! När Inofficiella grill-VM i Hammarkullen avgjordes på torsdagskvällen var konkurrensen hård. Varenda rätt avsmakades under jubelrop då åtta lag tävlade. Etta blev Hoppets grill som hade satsat på grillad braxen.

ANNONS
|

Arrangemanget lockade besökare i alla åldrar och Hammarparken bjöd på en ljummen och lummig kväll. Tävlingen arrangerades för femte året i rad med Alexandra Zazzi som domare och Teddy Paunkoski från Mixgårdens fritidsgård som bisittare. Många av rätterna höll hög klass.

– Tillagningen är viktig och det ska finnas en balans i maträtten med genomtänkta smaker. Vi har haft oerhört svårt att bestämma oss i år, inledde Alexandra Zazzi innan hon avslöjade vem som vunnit.

Kammade hem förstapris

Hoppets grill tog hem första priset på 2 000 kronor under ledningen av Sajaa Alsaidan och motiveringen löd "god fingermat med fingertoppskänsla".

– Tack så mycket! Det var så oväntat, utropande hon vid prisutdelningen.

ANNONS

Efteråt berättade hon att valet av maträtt varit ett vågspel. Men med tunnbröd och picklade grönsaker och lök som tillbehör hamnade rätten helt rätt.

– Det är en väldigt vardaglig och välkänd rätt i Irak men braxen är ju inte lika populärhär som lax. Vi var lite nervösa, sa hon.

Grannar ställde upp

På andra plats hamnade Mustafa Abdulqadir, som medverkade för första gången. Han var ute i så god tid att glöden hann falna och fick låna grillkol av grannen. På menyn stod grillade lammkotletter på friterat bröd i form av somalisk chapati.

– Är det socker i brödet?frågade Alexandra Zazzi.

Jo, det var det och det hade också tagit hela natten i anspråk att förbereda för att få rätt konsistens och faster hade assisterat. Det var också första gången han grillade i sitt liv. Rätten serverades också med en stark sås.

– Jag kollade på Youtube för ta reda på hur man skulle tänka, berättade han.

Kör på oxfilé

Trea blev Mariakyrkan där prästen Kim Bredefeldt hade komponerat menyn bestående av närproducerad oxfile med såser och röror, bland annat rabarberchutney, spetsad med curry och karamelliserad chili.

– En buffé av smaker som tog med oss all over the place, motiverade Alexandra Zazzi.

ANNONS

Bakom arrangemanget står alltså Mixgårdens fritidsgård och vid sidan av grilltävlingen var det loppmarknad och försäljning av hembakat och mat.

Pengarna ska i år gå till gambiagrupperna och deras verksamhet.

– Det som är extra roligt i år är att Gambiagrupperna har ett samarbete med Sida. Så för varje krona vi samlar in så lägger Sida 10 kronor. Förra året fick vi faktiskt ihop 30 000 kronor som gick till en skola i Kenya och som nu står färdigt, säger Beata Dahlberg, fritidsledare vid Mixgården.

Fakta: Fixarna

Fixarna är ett solidaritetsprojekt i Hammarkullen och startades för 16 år sedan av ungdomar och personal på fritidsgården Mixgården.

Tillsammans ville man göra något för sitt egna område, för ungdomar i en annan del av världen och för sig själva. De skapade då Fixarna där man under två veckor jobbar för att samla in pengar till en annan ungdomsorganisation i en annan del av världen men också för att skapa roliga och positiva aktiviteter i sitt egna område.

I år gårpengar till Gambiagrupperna och för varje kronor lägger Sida till 10 kronor.

ANNONS