Grillproffs och glada amatörer gjorde upp om SM i hamburgare

Grilldoften och röken ligger tät över Bagges torg i Lerum när SM i hamburgare avgörs. Smålänningarna Hugo Nedstedt och Mikael Karlsson från Värnamo är vinnare när juryn sagt sitt.
– Roligt men oväntat. Det här var vår första tävling, säger Mikael Karlsson.

ANNONS
|

När Sveriges bästa burgare utses är det grillfrämjandets regler som gäller. Svenska Grillfrämjandet, eller Swedish Barbecue Association (SBQA) är en intresseorganisation för kockar, grillintresserade och sponsorer för att främja och utveckla grillintresset i Sverige och i världen.

– De färdiga hamburgarna kommer först till mig och skrivs in datorn innan de går vidare till juryn, under en anonym kod, berättar representanten på plats i Lerum, Lars Forsblad.

När tävlingen startar på förmiddagen är det mulet men regnfritt på torget där 24 lag drar igång sina grillar och stekhällar. Reglerna säger att burgarna ska vara gjorda av nötkött och att de tävlande tar med alla ingredienser de själva behöver.

ANNONS

Grillproffs och glada amatörer

– Deltagarna är både mer etablerade grillkockar men också flera glada amatörer, berättar Johan Kullberg som tillsammans med sambon Sanna Eriksson arrangerar SM-tävlingen i Lerum. Paret driver grillrestaurang i Gråbo och brukar ställa upp i olika tävlingar, dock inte den här gången.

– I dag har vi fullt upp med att se till att allt flyter som det ska, säger Johan Kullberg.

De tävlande lagen kommer från olika delar av Sverige. Li Berglund och maken Christer Karlsson driver barbecuerestaurangen Grillat i Imnäs, i just den lilla byn Imnäs, som ligger utanför Ramsele i Västernorrlands läns inland.

– Vi satsar på ett gott kött. Det kommer från en en 21 år gammal fjällko, berättar Christer Karlsson.

På en häll intill preparerar han den madeirakokta löken som blir en extra smakhöjare på lag Imnäs burgare.

Smashar mer strykjärnet

Lag Jawbreakers BBQ, Käkbrytarna på svenska, består av tre Göteborgskillar, Daniel Jensen, Stian Erlandsen och Tim Ahlgren.

– Vi arbetar nära med en köttbutik i Ale för att få hängmörat kött och en speciell köttblandning, berättar Stian Erlandsen, samtidigt som han tar sitt gamla strykjärn och smashar köttfärsbiffarna platta på stekhällen.

Vid hans sida håller Daniel Jensen koll på de säsongsbetonade tillbehören: picklad rödlök och picklad gulbeta.

ANNONS

– Burgarna serveras också med två olika ostar och friterad palsternacka. Vi hoppas att det ska räcka hela vägen. Vi är här för att vinna, säger Daniel Jensen.

Svart bröd med glitter

En burgare som stack ut var Kungälvslaget K-styles hamburgare som serverades i svart bröd med guldglitter.

– Vi har försökt tänka utanför boxen, berättar Mikael Karlsson.

Han och hans fru Mikaela, som också ingår i laget, fick idén när de blev serverade svart bröd på en restaurang i Thailand.

– Brödet innehåller aktivt kol och guldglittret hittar man i affärernas hylla för bakning, berättar Mikaela Karlsson.

Som speciell smakhöjare har K-style en granatäppelbalsamico.

– Den penslas i det rostade locket för att hamna i gommen och träffa juryns smaklökar, säger Susanne Hemmings, som experimenterat fram balsamicon.

Smaken huvudsaken

De 12 personerna i juryn betygsätter såväl utseende, som smak textur och kreativitet.

– Men smaken är viktigast och helt avgörande, berättar Johan Jureskog, en av de mer namnkunniga jurymedlemmarna och fortsätter:

– Hittills har bidragen hållit en hög nivå och det är superkul att så många är med och tävlar.

Fakta: Vinnarna

Svenska mästare i hamburgare 2019: Team Kamado Sumo, Mikael Karlsson och Hugo Nedstedt.

På andra plats kom laget E du go lr från Göteborg, SM-trea blev Team Hell Yeah från Bua, Varberg.

ANNONS