Göteborgsskola kan bli Sveriges bästa byggnad

ANNONS
|

Den alldeles nybyggda Landamäreskolan i Länsmansgården är en av fyra svenska byggnader som nu uppmärksammasför detprestigefyllda Kasper Salin-priset, signerat Sveriges Arkitekter. Detta innebär att skolan har möjlighet att ta hem den storslagna titeln "Sveriges bästa byggnad 2017".

– Det är ju jätteroligt såklart. Ärofyllt är nog ordet som beskriver känslan för oss, det här är första gången vi nomineras till ett sådant här pris, säger Charlotta Hansson Allefelt, chef för lokalförvaltningens projektavdelning vid Göteborgs stad.

Slingrar sig genom terrängen

Det är byggnadens höga arkitektoniska kvalitet och hållbarhet som har fångat juryns ögon och Sveriges Arkitekter motiverar nomineringen med orden:

"Med utgångspunkt i devisen att alla elever är unika och har rätt att bli sedda i skolan har nya Landamäreskolan givits en särpräglad form och slingrar sig genom terrängen. Här verkar pedagogik och byggnad i samklang och utmanar traditionella skolmiljöer."

ANNONS

Inspiration från omgivningarna

Landamäreskolan invigdes 2016 och utmanar de traditionella utformningarna för skolbyggnader–denär nämligen formad som bokstaven S med helt rundade kanter och en fasad i furu. Bakom byggnaden stårGöteborgs stad tillsammans med arkitektbyrån Wahlström & Steijner.

– Vi tänkte mycket på terrängen när vi tog fram utformningen. Det finns nivåskillnader på platsen, och därför valde vi två ellipser för att svepa runt terrängen, berättar Jürgen Wahlström, arkitekten bakom byggnaden.

Skolan, som rymmer 400 elever i åldrarna 6-9 år, har också utformats med ett starkthållbarhetstänk, och består till 80 procent av trä. Ytterfasaden är av furu och inuti skolan är det inrettmed ljus björk och ask.

– Själva inspirationen till byggnaden kom från omgivningarna, och den tallskog som finns runtomkring. Fasaden har värmebehandlats för att efterlikna stammen på träden, och taket är av sedumför att efterlikna en trädkrona, säger Jürgen Wahlström.

Öppenhet och flexibilitet

De uteplatser som anlagts har inslag av bohusgranit, som också återfinns i naturen runt skolan. Det finns en viss lekfullhet i utformningen, menar Wahlström, men den kom som en följd av att anpassa byggnaden till naturen. Inuti lokalerna har arkitekterna strävat efter öppenhet och flexibilitet.

– Arbetslagen kan själva anpassa rummen efter hur stor elevgrupp de arbetar med, och vi har sett att den pedagogik som bedrivs fungerarväldigt bra i skolans utformning.

ANNONS

Den 28e november avslöjas vinnaren av årets bästa byggnad, och både Jürgen Wahlström ochCharlotta Hansson Allefelt tror att Landamäreskolans chanser i tävlingen är goda.

– Det är ju en hård konkurrens, men jag tror att vi har goda chanser. Vi har en unik känsla i hela byggnaden och det finns en helhet som jag tror att vi kan vinna på, säger Charlotta Hansson Allefelt.

De tävlarom Kasper Salin-priset

  1. Trädgårdarna, Örebro
  2. Skissernas museum, Lund
  3. Bruksgården, Höganäs
  4. Landamäreskolan, Göteborg

Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad är landets äldsta artikekturpris. Priset har delats ut sedan 1962 och det slutliga priset tillfaller byggnaden. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan den 28 november.

Källa: Arkitekt.se

ANNONS