Göteborgs stad arbetar aktivt med att minska matsvinnet. Nu kommer kommunens kök kunna köpa in mat med kort bäst före-datum.
Göteborgs stad arbetar aktivt med att minska matsvinnet. Nu kommer kommunens kök kunna köpa in mat med kort bäst före-datum. Bild: Arkivbild: Jonas Ekströmer

Göteborgs stad först i Sverige – köper in mat med kort datum

Göteborg stad har i flera år jobbat med att minska matsvinnet inom kommunen. Nu är de först ut i landet med att förhandlat fram en marknadsplats där storköken kan köpa mat med kort bäst före-datum.

ANNONS
|

Göteborgs stad har jobbat aktivt de senaste åren med att få ner matsvinnet hos storköken inom kommunen. Även förskolor, skolor och äldreboenden jobbar med samma fråga. Och det har gett resultat. Mellan 2017 till 2019 halverades mängden mat som slängdes i storköken.

LÄS MER:Så har Göteborg halverat matsvinnet – på bara två år

Nu har man tagit arbetet ännu ett steg länge för att minska stadens miljöavtryck och matsvinn. Göteborg är först ut i Sverige med att ha förhandlat fram en marknadsplats där skolor, förskolor och äldreboenden kan köpa livsmedel med kort hållbarhet. Avtalet gäller Göteborgs stad men även nio kranskommuner, däribland Ale, Härryda, Kungälv och Tjörn.

– För drygt ett år sedan blev vi kontaktade av ett nystartat företag, Meal Makers, då startade vi ett projekt under 2019 där fem kök fick testa att köpa in så här. Och det testet föll väl ut, säger Ann Sagvall, upphandlare på Inköp och upphandling.

ANNONS
Ann Sagvall är upphandlare på Inköp och upphandling inom Göteborgs stad.
Ann Sagvall är upphandlare på Inköp och upphandling inom Göteborgs stad. Bild: Johanna Hellén

Hon fortsätter:

– Efter en utvärdering beslutade vi att göra en upphandling. Det blev Meal Makers som var det enda företaget som lämnade ett anbud. Men jag tror marknaden kommer att utvecklas i framtiden och att det kommer finnas fler aktörer.

LÄS MER:Påvelundsköket minskar skolans matsvinn i pilotprojekt

I första hand handlar inköpen om frysvaror som till exempel pannkakor, fiskburgare och kycklingburgare. Men även pasta, sylt, saft och konserver. Mat med längre bäst före-datum.

Att det primärt handlar om fryst mat och kolonialvaror, alltså mat som inte är färsk som till exempel köttfärs, är inte så konstigt. Den typen av mat måste helt enkelt konsumeras snabbare och den möjligheten finns inte hos kommunen än.

Kommer ni köpa in färska varor som till exempel frukt och grönsaker på det här sättet?

– Det är inte lika lätt då det rör sig om stora mängder till våra kök. Det skulle vara om våra befintliga leverantörer kan erbjuda det som ett alternativ. Men vi kommer nog inte upphandla ett avtal av den typen av mat.

Hur mycket pengar och hur mycket mat, som annars skulle ha dumpats, som kommer att sparas på projektet är omöjligt att säga.

– Vi vet ju inte vad för partier producenterna kommer att ha över, säger Ann Sagvall.

ANNONS

Avtalet gäller till och med oktober 2022, sedan får man se vad som händer.

– Under de här två åren får vi bestämma hur vi ska göra. Vi kommer att utvärdera under tiden. Men vi kommer säkert upphandla den här tjänsten igen.

LÄS MER:Nu öppnar Göteborgs första butik med matsvinn

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS