Marina Johansson (S), kommunalråd, är glad att kommunstyrelsens beslutat att be regeringen ändra lagen.
Marina Johansson (S), kommunalråd, är glad att kommunstyrelsens beslutat att be regeringen ändra lagen. Bild: Jenny Ingemarsson

Göteborgs krav på regeringen: ändra lag om extremistkontroller

Politikerna i Göteborg valde att aktivt bryta mot lagen när de beslutade att göra lämplighetskontroller av misstänkta extremister som ville starta daghem. Nu begär kommunstyrelsen att regeringen ändrar lagen.
– Det kan inte vara lagstiftarens intention att personer med kopplingar till extremism och grov kriminalitet får skattepengar för att hand om göteborgarnas barn, säger kommunalrådet Marina Johansson (S).

ANNONS
|

Sedan ifjol har en ändrad lagstiftning möjliggjort att den som ska starta en fristående förskola kan kontrolleras mer noggrant än tidigare. Detta ska bland annat hindra grovt kriminella och extremister från att starta fristående förskola.

LÄS MER:Lucka i lagen hindrar kontroll av dagbarnvårdare

Men lagen omfattar inte pedagogisk omsorg, alltså det som ibland kallas för daghem. I Göteborg valde förskolenämnden, på initiativ av Socialdemokraterna, att aktivt gå emot lagen och göra det ändå.

I mars fick förskolenämnden en anmärkning från kommunens kontrollorgan stadsrevisionen. Det är den allvarligaste form av kritik som revisionen kan ge.

– Man var helt medveten om att man bröt mot lagen. Ändå tog man det här beslutet, sa stadsrevisorns ordförande Bengt Bivall då.

ANNONS

LÄS MER:Ville starta förskola i Göteborg – är satt i förvar av Säpo

Hoppas på ändring

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att Göteborg ska tillskriva regeringen med en hemställan, en slags begäran, att samma lämplighetsprövning ska vara möjlig även för daghem.

– Det kan inte vara lagstiftarens intention att personer med kopplingar till extremism och grov kriminalitet får skattepengar för att hand om göteborgarnas barn, säger kommunalrådet Marina Johansson (S) och fortsätter:

– Det är viktigt att skicka en formell signal.

Samtliga partier utom Alliansen valde att rösta för förslaget, som Demokraterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tagit initiativ till.

LÄS MER:Skulle hindra extremister från att starta daghem – får allvarlig kritik

Ingen oenighet

Men det finns på det hela egentligen ingen oenighet i frågan. Skolkommunalråd Helene Odenjung (L) förklarar ställningstagandet.

– Vi tycker det är jätteviktigt att man gör ett förtydligande och man måste kunna göra en ägarprövning inom pedagogisk omsorg precis som man gör på fristående förskolor och skolor.

Hon fortsätter:

– Däremot finns det en utredning som är tillsatt som ska se över hela verksamheten kring pedagogisk omsorg. Den lägger sitt betänkande om en och en halv vecka.

Skolkommunaråd Helene Odenjung (L) vill invänta den statliga utredning som kommer att presenteras om några veckor.
Skolkommunaråd Helene Odenjung (L) vill invänta den statliga utredning som kommer att presenteras om några veckor. Bild: Jonas Lindstedt

Odenjung har varit i kontakt med regeringens särskilda utredare Linda Eskilsson och har fått indikationer på att frågan om lämplighetsprövning kommer ett behandlas inom ramen för den nationella utredningen.

– Vi tycker det är nödvändigt att invänta regeringen nu, säger Helene Odenjung.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS