Göteborgs stad kritiseras för att strida mot diskrimineringslagen i hur de vill rekrytera personer till chefspositioner.
Göteborgs stad kritiseras för att strida mot diskrimineringslagen i hur de vill rekrytera personer till chefspositioner. Bild: Björn Larsson Rosvall

Göteborg vill ha fler utrikesfödda chefer – diskriminering anser DO

När Göteborgs trafikkontor skulle tillsätta ett chefsjobb skulle de ta hänsyn till de sökandes etniska tillhörighet, enligt kommunens mål. Helst skulle de anställa någon född utanför Sverige. Men Diskrimineringsombudsmannen anser att det strider mot diskrimineringslagen.

ANNONS
|

Sedan 2012 har Göteborgs stad haft som mål att öka andelen chefer som är födda utanför Norden. Det målet har nu lett till kritik från Diskrimineringsombudsmannen (DO), vilket Dagens Juridik har skrivit om.

Bakgrunden till DO:s kritik är att trafikkontoret i Göteborg skulle tillsätta en chefstjänst. DO fick en anmälan om att trafikkontoret tog hänsyn till vilken etnicitet de sökande tillhörde i rekryteringsprocessen, vilket skulle innebära att man diskriminerade vissa sökande.

LÄS MER:Poseidon stäms för rasism – kallade inte man på arbetsintervju

Ska "kraftigt öka andelen chefer födda utanför Norden"

Göteborgs kommun svarade att "samtliga förvaltningar inom kommunen har utifrån kommunfullmäktiges budget för 2018 fått i uppdrag att kraftigt öka andelen chefer födda utanför Norden", enligt beslutet från DO.

ANNONS

Kommunen menade också att trafikkontoret sökte efter personer som hade rätt utbildning, erfarenhet, kompetens och färdigheter oavsett vilken etnisk bakgrund de sökande hade. Om de fick fram flera sökande som uppfyllde kraven skulle den kandidat som var född utomlands anställas i första hand, om någon av dem var det.

LÄS MER:DO riktar kritik mot Folkteatern

Diskriminering, enligt DO

DO beslutade att detta stred mot diskrimineringslagen. Enligt 2 kap. 1 § får en arbetsgivare inte diskriminera den som gör en förfrågan om eller söker arbete.

DO skriver visserligen i sitt beslut att det är tillåtet att "formulera jobbannonser på ett inkluderande sätt och välja flera rekryteringskanaler för att attrahera kompetenta arbetssökande med olika bakgrund."

Däremot fortsätter de och skriver:

"Men att baserat på etnisk tillhörighet ge företräde för eller välja bort en arbetssökande, även vid lika eller likvärdiga meriter, utgör alltså diskriminering."

Beslutet från DO går inte att överklaga, men har inte heller några rättsliga påföljder.

LÄS ÄVEN: Papporna på frammarsch – men långsamt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS