Göteborg kan införa lärarassistenter

Kommunstyrelsen vill att Göteborg ska satsa på lärarassistenter som avlastar lärarna så att de kan fokusera på undervisningen.
– Lärarna har många arbetsuppgifter som inte är direkt knutna till undervisningen, säger skolkommunalrådet Helene Odenjung (L).

ANNONS
|

Det var efter ett förslag från Liberalerna som beslutet att införa försök med lärarassistenter röstades igenom med bred majoritet på veckans kommunstyrelsesammanträde.

Lärarassistenterna ska ta över praktiska och administrativa uppgifter, som exempelvis kopiering, från lärarna så att de kan fokusera på undervisningen.

Bakom motionen står kommunalrådet Helene Odenjung (L), ordförande för grundskolenämnden. Hon ser att lärarna idag lägger mycket tid på uppgifter som inte är kopplade till undervisningen, som strulande teknik och uppdrag som rastvakter.

– Det här är ett sätt att avlasta dem, säger hon.

"Delaktigheten är viktig"

Socialdemokraterna är i grunden positiva till att pröva lärarassistenter för att ge lärarna mer tid till undervisningen och röstade för Liberalernas motion. Men partiet ser en risk i att lärarnas arbetsmiljö påverkas negativt om tid och resurser att handleda assistenterna tas från undervisningen. De menar att det är viktigt att rektorerna är delaktiga när lärarassistenterna etableras och partiet ville skriva in att grundskolenämnden ska säkerställa detta, liksom att fackliga representanter är delaktiga i processen.

ANNONS

– Delaktigheten är viktig. Det är lätt att de anställda tappar tillit om det inte fungerar, säger oppositionsrådet Jonas Attenius (S).

Partiet vill även att fritidshemmen får lärarassistenter på försök. Jonas Attenius säger att andelen behöriga lärare på fritidshemmen är låg. Lärarassistenterna skulle vara ett sätt att avlasta här.

"Får bevaka det här"

Men tilläggen om rektorer, fackliga representanter och fritidshemmen lyckades Socialdemokraterna inte driva igenom.

– Vi får bevaka det här från vår sida i grundskolenämnden, säger Jonas Attenius.

Helene Odenjung säger att det blir upp till rektorerna att råda över processen. Men att införa lärarassistenter på fritidshemmen ser inte inte som aktuellt i dagsläget.

– Det här ska underlätta för lärare i skolan. Om vi bygger ut detta tar vi inte ställning till nu, säger hon.

I januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår statligt stöd till att anställa fler lärarassistenter.

Slutgiltigt beslut om lärarassistenterna tas på kommunfullmäktige den 22 februari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS