David Lega (KD) har motionerat om att införa en funktionshinderombudsman i Göteborg.
David Lega (KD) har motionerat om att införa en funktionshinderombudsman i Göteborg. Bild: Oliver Lindkvist

Göteborg kan få funktionshinderombudsman

En funktionshinderombudsman, som ska hjälpa till i kontakter med myndigheter, kan bli verklighet i Göteborg. Men de rödgröna är emot förslaget som avgörs av fullmäktige i veckan.

ANNONS
|

Kristdemokraternas kommunalråd David Lega har motionerat om att införa en funktionshinderombudsman i Göteborg. Tanken är att ombudsmannen skulle hjälpa funktionsnedsatta och deras familjer i kontakter med myndigheter.

David Lega säger att föräldrar till funktionsnedsatta barn eller den som själv är funktionsnedsatt har väldigt många myndighetskontakter, kanske 15 till 20 stycken. En funktionshinderombudsman skulle kunna hjälpa till med att navigera rätt, menar han.

En objektiv medlare

Och, inte minst, fungera som en neutral och objektiv medlare om det blir situationer som kräver det.

– Man ska kunna vända sig med en klagan till någon vars välvilja man inte är beroende av i kommande beslut, säger han.

ANNONS

I dag, när den funktionen saknas, är det många som inte vågar påpeka fel och brister av rädsla för att det ska påverka negativt, säger han.

De rödgröna sa nej

När David Legas motion behandlades av kommunstyrelsen i mitten av september gick den igenom med en rösts övervikt. Allianspartierna fick stöd av Lars Hansson och Martin Wannholt, medan de rödgröna var emot. På torsdag kommer den upp i kommunfullmäktige, där det avgörande beslutet fattas.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att de röstade nej till motionen eftersom de ser att behovet redan är täckt: det finns ett centralt funktionshinderråd samt lokala råd i varje stadsdel. Dessutom ger kommunen medel till organisationen Funktionshinder Göteborg, som stöttar individer i kontakter med myndigheter.

"Onödig byråkrati"

– Vi tycker inte att det behövs en aktör till, utan det är bättre att satsa på arbete som redan finns i staden. Det är onödigt helt enkelt, säger hon.

Daniel Bernmar (V) ser också en risk att arbetet bli onödigt byråkratiskt och splittrat om man tillför en ny funktion.

– Om man ser ett problem är det kanske bättre att istället för att bygga upp en ny byråkrati ta tag i själva problemet, säger han.

David Lega tycker inte att den argumentationen håller. Han påpekar att funktionshinderrådet – som de rödgröna hänvisade till när det röstade emot – var positiva till att införa en funktionshinderombudsman.

ANNONS

– Så de ser att behovet finns. Många talar om att det är en heltidssysselsättning att vara förälder till ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning. Det kan vi inte ta bort, men vi kan göra det lättare. Och detta är ett sätt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS