Det regnar i snitt var tredje dag i Göteborg.
Det regnar i snitt var tredje dag i Göteborg. Bild: Stefan Berg

Göteborg jobbar vidare för att bli bäst på att hantera skyfall

Jubileumssatsningen Rain Gothenburg fortsätter enligt planerna. Målet är att staden ska bli en internationell förebild i att ta hand om skyfall.

ANNONS

Nyligen berättade GP om att Göteborg & Co bantat planerna för jubileumsåret, på grund av att kommunstyrelsen satt ett ekonomiskt tak på 100 miljoner kronor. I artikeln berättade Håkan Linnarsson (S), ordförande i Göteborg & Co att det inte längre fanns utrymme för satsningen att bli ”världens bästa stad när det regnar”.

"Ett missförstånd"

Men så är det alltså inte.

Regnsatsningen fortsätter. Den sorterar inte under Göteborg & Co, utan förvaltningen för kretslopp och vatten och påverkas därför inte av den minskade budgeten.

– Det blev ett missförstånd, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på hur mycket som planeras för jubileumsåret på olika håll i staden, säger Håkan Linnarsson.

ANNONS

Enligt Helena Wall, kommunikationschef på kretslopp och vatten, är bakgrunden till Rain Gothenburg att skyfallen och regnmängderna kommer att öka, vilket leder till att dagens sätt att ta hand om dagvattnet inte räcker till.

Regnlekplats snart klar

– Eftersom klimatförändringen kommer leda till ännu mera regn behöver staden rusta sig för att undvika översvämningar, säger hon.

En del av satsningen handlar just om att bygga två innovativa dagvattenlösningar som kombineras med konstnärliga uttryck: den ena i Lorensberg vid Viktor Rydbergsgatan, den andra vid Gårdstens torg.

En annan del är den regnlekplats som byggs i Renströmsparken och som invigs den 8 december.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS