Monumentet i Amsterdam gav inspiration till ett liknande även i Göteborg.
Monumentet i Amsterdam gav inspiration till ett liknande även i Göteborg. Bild: Wikimedia Commons

Göteborg får hbtqi+-monument

Nu pågår förstudien för att skapa ett hbtqi+-monument i Göteborg. Men var, hur och av vem är ännu oklart.
– Den ska spegla den kamp som varit och fortfarande finns, säger Richard Brodd (L), ordförande i stadens hbtq-råd.

ANNONS
|

Det började med att en privatperson hörde av sig till Göteborgs hbtq-råd. Det blev till slut till en motion i kommunfullmäktige om att ett monument ska resas, finansierat genom två miljoner kronor ur Charles Felix Lindbergs donationsfond.

– Vi i rådet fick ett mejl från någon som varit i Amsterdam där ett liknande monument finns. Detta visar att det här är viktigt, att det är något Göteborg vill satsa pengar på. Göteborg har historiskt sett inte varit en bra stad för hbtqi+-personer, säger Richard Brodd.

Richard Brodd.
Richard Brodd. Bild: Privat

Klart hösten 2022

Nu pågår en förstudie för att ta reda på vad monumentet skulle kunna vara, hur det ska genomföras och var det kan placeras. Förstudien blir sedan ramarna för den upphandling som inleds i jakt på en konstnär, som kan skapa monumentet. Hösten 2021 ska en konstnär ha valts och ett år senare, hösten 2022, ska monumentet vara klart för allmän beskådan.

ANNONS

En del av förstudien är en workshop som hålls 6-7 februari. Bland annat ska workshopen handla om vad monumentet ska tillföra och stå för. Workshopen vänder sig primärt till göteborgare som själva identifierar sig om hbtqi+-personer. Claudia Schaper är processledare på Göteborg Konst, stadens enhet för offentlig konst.

– Workshopen är tänkt för att två kunskapsområden ska mötas, konstkunskapen och hbtqi+-kunskapen. Vi vill inhämta kunskap och förankra det här projektet i de grupper det berör. Just nu har vi ingen plats, specifik teknik, inriktning eller metod för den kommande konstgestaltningen så det är en spännande tid framför oss, säger hon.

Monument och motmonument

En fråga som workshopen är tänkt att handla om är om ett monument i sig står för ”konservativa, patriarkala och hierarkiska värden”. Frågan är då, enligt Claudia Schaper, hur ett hbtqi+-monument kan bryta med det.

– Kan det här vara ett sätt att nyansera bilden av det traditionella monumentet? Ett monument kan också vara ett sätt att minnas, påminnas eller ett motmonument till det traditionella monumentet. Kan det till exempel vara ett icke-fysiskt monument? Det är den diskussionen som vi vill skapa och det är det som workshopen delvis ska handla om.

Hbtqi+ är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS