"Göteborg är Sveriges bryggerihuvudstad"

GP firar Ölets dag i ett av stadens många bryggerier.

ANNONS
|

Antalet ölbryggerier har ökat rekordartat de senaste åren. Bara i Göteborg är de nu över 20 stycken, och fler lär de bli. Under onsdagen firades ölets dag, vilket bland annat innebar öppet hus hos West Coast Beersmiths.

- Göteborg är Sveriges bryggerihuvudstad, med många bra hantverksbryggerier. En del skulle nog säga ledande i Europa till och med, säger Dave Barratt.

Hemmabryggaren som blev proffs

Han är hemmabryggaren som sadlade om och blev proffs. Sedan drygt två år tillbaka är han vd, bryggmästare och städare på West Coast Beersmiths, bryggeriet i Högsbo industriområde som han äger tillsammans med sin fru Malin Barratt. I dag har företaget fyra anställda och producerar 150 000 liter öl om året.Fast anläggningen har kapacitet för betydligt mer än så, 400 000 liter.

ANNONS

- När vi startade upp pratade vi med andra bryggare som alla sa att det är jobbigt att flytta från små lokaler till större. Då valde vi att satsa stort direkt, säger Malin Barratt.

Ungefär 40 procent av den öl som bryggs i lokalerna är åt andra bryggerier, så kallade "ghost breweries" eller fantombryggerier, som saknar eget bryggeri och därför hyr in sig hos andra.

När de brygger i eget namn tillhör West Coast den typ av bryggerier som gillar att ta ut svängarna och inte bara göra vanliga sorter som lager och ipa.

- Vi brygger det också så klart, men gillar att testa annorlunda saker. Som suröl, eller kanske lite vanilj eller choklad i ölen, säger Dave Barratt.

Från 30 till 300 bryggerier på 10 år

Ungefär 100 olika sorters öl har det blivit sedan starten.

Och de är långt ifrån ensamma om att brinna för kombinationen malt, humle, jäst och vatten.

De senaste tio åren har antalet bryggerier i Sverige ökat från 30 till över 300. Det låter som väldigt många i lilla Sverige.

- Jag tror det finns plats för många fler. Fler och fler konsumenter väljer öl från mindre hantverksbryggerier och utomlands börjar de få upp ögon för svensk öl. Vi har till exempel precis skickat iväg vår första last till Chile, säger Dave Barratt.

ANNONS

Ölets dag

Branschorganisationen Sveriges Bryggerier har utlyst den tredje onsdagen i juli till Ölets dag, och medlemsföretagen uppmuntras att hålla öppet hus eller anordna andra aktiviteter.

När GP hälsar på hos West Coasts bryggeri håller Dave Barratt den första av dagens guidade visningar i bryggeriet. Besökarna får noggrant förklarat för sig hur ölet blir till.

- Det är kul att se hur det ser ut här och provsmaka lite, säger besökaren Anders Foogel.

Han började brygga egen öl i hemmet efter pensionen för två år sedan.

- Jag kallar det Bluebird. Men det är bara för eget bruk och för att bjuda vänner, försäkrarhan.

Fakta: Ölets dag

Ölets dag instiftades 2012 av branschorganisationen Sveriges Bryggerier.

Den beskrivs som en temadag för öllandet Sverige och ett tillfälle att uppmärksamma "bryggmästarna, passionen för drycken och hantverket att brygga öl".

Dagen infaller alltid den tredje onsdagen i juli.

Medlemsbryggerierna uppmanas att hålla öppet hus i sina bryggerier eller anordna andra aktiviteter.

Förutom West Coast Beersmiths höll bland andra Göteborgs Nya Bryggeri och Poppels öppet hus i år.

Enligt Sveriges Bryggerier finns det i dagsläget 301 professionella bryggerier i landet.

ANNONS