Arkivbild. Daniel Neck, områdespolis i Biskopsgården, vid Sjumilaskolan.
Arkivbild. Daniel Neck, områdespolis i Biskopsgården, vid Sjumilaskolan. Bild: Stefan Berg

Fler ungdomar från Biskopsgården får blåljusutbildning

Fler högstadieelever i ska få lära sig mer om polis, ambulans och räddningstjänst. Nästa vecka startar en utbildning för åttondeklassare från sex skolor på Hisingen.

ANNONS
|

Förra året genomfördes ett pilotprojekt med blåljusutbildning, PAR (polis, ambulans, räddningstjänst) för ungdomar från fyra skolor i Biskopsgården. Försöket föll väl ut och nu har ytterligare två skolor med elever från området bjudits in samtidigt som projektet permanentats.

Under en halvdag får åttondeklassare träffa blåljuspersonal som arbetar i Biskopsgården. De berättar om sitt arbete och diskuterar olika scenarier som ungdomar kan ställas inför. Efter en förmiddag på Lundby brandstation äter man en gemensam lunch på respektive skola.

Syftet är framför allt att stärka relationerna till områdets ungdomar.

– Det här är en arena där vi kan mötas under avslappnade former och berätta om vårt uppdrag, öka förståelsen för vårt vardagsarbete och förklara hur ungdomarnas egna handlingar kan tolkas av polisen, säger Daniel Neck vid Hisingspolisen.

ANNONS

Frågor om droger

Tanken är att ha en dialog med ungdomarna och diskutera olika frågor. Frågor som kan handla om till exempel droger.

– Vi vet att det förekommer mycket droghandel i området och vi kan förklara vad man ger sig in i, att man försätter sig i en situation som kan vara svår att hantera.

Pilotprojektet förra året har utvärderats av studenter vid Göteborgs universitet. En av slutsatserna är att elevernas uppfattning om blåljusyrkena tycks ha påverkats positivt.

LÄS MER:Pilotprojekt med blåljuspersonal i Göteborg

I år är samtliga åttondeklasser i Jättestensskolan, Sjumilaskolan, Svartedalsskolan, Ryaskolan, Brunnsboskolan och Santosskolan inbjudna till utbildningen som startar nästa vecka.

Anledningen till att man vänder sig just till åttondeklassarna är att eleverna fyller 15 år och alltså blir straffmyndiga.

Viktigt att få med alla

PAR startade som ett samarbete mellan polis, ambulans och räddningstjänst i Botkyrka och är en variant av Människan bakom uniformen (MBU) som har samma syfte men som sträcker sig över flera dagar. I och med att PAR är kortare blir det möjligt för fler elever att gå utbildningen.

LÄS MER:Så vill de boende förbättra Biskopsgården

Daniel Neck tycker det är viktigt att träffa alla ungdomar.

– De flesta är vanliga skötsamma ungdomar och det är viktigt att få med sig dem.

Bakom PAR-utbildningen på Hisingen står Lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, SU ambulans och Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
ANNONS