Flera barn och unga vårdas för hyperinflammation på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. (Arkivbild.)
Flera barn och unga vårdas för hyperinflammation på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. (Arkivbild.) Bild: Patrick Sörquist

Fler fall – även unga vuxna har blivit svårt sjuka efter covid-19

Barnläkaren Stefan Berg har hittills behandlat ett 30-tal barn, som fått den svåra hyperinflammationen MIS-C efter covid-19. Nu ökar åter antalet fall och den här gången har även unga vuxna drabbats.

ANNONS
|

Sedan nyår har nio barn, ungdomar och unga vuxna fått sjukhusvård i Västra Götaland med sjukdomen MIS-C (Multisystem inflammatory syndrome in children associated with covid-19). Antalet fall ökar igen, efter att ha legat lågt under hösten.

MIS-C är en ovanlig efterreaktion som vissa unga får några veckor efter att de haft covid-19, som ofta varit så mild att barnen varit symtomfria. Men hyperinflammationen är mycket allvarlig och kan i sin svåraste form vara livshotande.

LÄS MER:Därför dör vissa i corona – medan andra går symtomfria

LÄS MER:Ett tjugotal barn har vårdats för svår covid-reaktion i Göteborg

– Det är förväntat att vi ser en ökning nu, i och med att fallen dyker upp med en fördröjning på fyra till åtta veckor i förhållande till toppen på pandemin, säger Stefan Berg, barnläkare och specialist inom immunologi och reumatologi på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

ANNONS

GP skrev förra året om 10-årige Ivan Mellberg Emanuelsson, som var ett av omkring 20 barn i Västsverige som drabbades i samband med den första coronavågen. Nu, när vi tycks ha passerat toppen på den andra coronavågen, börjar svårt sjuka barn att komma in till sjukhusen igen.

Stefan Berg , barnläkare och specialist inom immunologi och reumatologi på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Stefan Berg , barnläkare och specialist inom immunologi och reumatologi på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Bild: Privat

– Jag vet att Stockholm bara den sista veckan har fått in åtminstone fem-sex stycken till. Den här gången började de komma in något tidigare i Lund och Stockholm än hos oss, varför vet jag inte, det kan vara slumpen. Men jag förväntar mig att vi får in fler den närmaste tiden, säger Stefan Berg.

Symtomen på hyperinflammation

MIS-C kan drabba barn, ungdomar och unga vuxna. Symtomen uppkommer fyra till åtta veckor efter en covid-19-infektion, som kan ha varit mycket mild.

Symtomen att hålla utkik efter: Hög feber i tre dagar eller mer, kraftig trötthet, hudutslag, värk i huvud och muskler, rodnade ögonvitor, buksymtom som magont, kräkningar och eller diarré.

(Källa: Stefan Berg, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.)

Kan misstas för magsjuka

Nationellt sett har nu drygt 100 barn fått vård för MIS-C. Patienterna som kommer in är kraftigt påverkade, med hög feber och symtom som muskelvärk, röda ögonvitor och hudutslag. Ett mycket vanligt symtom är magproblem.

– Vi har upptäckt att mag- och tarmproblem, med buksmärta, kräkningar och diarréer nästan är de vanligaste symtomen, vilket också gör att man kan missta det för magsjuka eller blindtarmsinflammation, säger Stefan Berg.

Han sitter med i en nationell grupp barnläkare som har regelbundna möten för att utbyta erfarenheter och försöka förstå sjukdomen. En av lärdomarna som man har dragit är vikten av att kontrollera barnens vätske- och saltbalans.

ANNONS

– Vi följer det noga och ser att det ger väldigt bra effekt på inflammationen, säger Stefan Berg.

LÄS MER:16-åriga Nikolina har ”long covid” – bollas runt i vården

Även unga vuxna har drabbats

En annan lärdom är att MIS-C kan gå högt upp i åldrarna.

– Både här och nationellt har man fått in enstaka fall som är 19-20 år gamla och som fått detta. Så vi har hela spridningen från spädbarn till 20-åringar.

Barnen behandlas med en kraftfull kombination av kortison, cytokinhämmare och immunglobulin för att minska inflammationen och hejda det kraftiga immunsvaret, samt blodförtunnande för att förebygga blodproppar.

Det har visat sig mycket framgångsrikt. I Sverige har hittills inget barn dött av MIS-C, medan det internationellt har rapporterats ett fåtal dödsfall. I dag finns ett nationellt uppföljningsprogram, där man följer MIS-C-barnen i två år.

Stefan Berg och hans kollegor har påbörjat halvårskontroller av de omkring 20 barn som var inlagda med MIS-C i Västra Götaland i somras.

– Vi har inte sammanställt resultatet än, men vi upplever att de är helt friska. Vi har inte sett något avvikande.

Av de nio barn, ungdomar och unga vuxna som Stefan Berg har varit med och vårdat efter nyår har tre behövt iva-vård, dock ej med respirator. Alla är på bättringsvägen.

– En av dem är utskriven och flera andra är på gång att snart få åka hem.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS