GP hängde på när Eid al-fitr-firandet började i Nasirmoskén i Högsbo.
GP hängde på när Eid al-fitr-firandet började i Nasirmoskén i Högsbo. Bild: Stefan Berg

Fastan är slut – nu börjar festen

Under tisdagen och onsdagen avslutades den muslimska fastemånaden Ramadan och festen Eid al-fitr tog vid. GP fick vara med när firandet drog igång i Nasirmoskén i Högsbo.
– Man har försökt följa guds befallningar hela tiden, fastar och är hungrig och törstig. Så nu är man jätteglad och firar, säger imam Agha Yahya Khan.

ANNONS
|

Utanför Nasirmoskén hjälper män i gula västar besökarna att parkera under onsdagsförmiddagen. De alla största besökarskarorna uteblev dock, kanske för att Eidfirandet i år inföll på en vardag före röd dag.

– Hade det varit lördag eller söndag hade det nog varit över 500 personer här, säger Agha Yahya Khan, moskéns imam och missionsansvarige.

Han kom till Sverige när moskén behövde en ny imam för 18 år sedan. Tidigare bodde han i Ryssland.

– Båda länderna har sina fördelar. Men jag säger alltid: Sverige är ett paradis för troende. Man hör om yttrande- och religionsfrihet i hela världen, men många gånger är det bara fina ord. I Sverige praktiseras det till 100 procent.

ANNONS

Samma budskap återkom i slutet av hans predikan.

LÄS MER:Fastan är slut – nu börjar festen

Etablerad högtid

Många muslimer firade Eid al-fitr på tisdagen, men eftersom Ahmadiyyamuslimerna i Nasirmoskén går efter hur månen syns i Sverige, inte Saudiarabien, firar de dagen efter.

Högtiden avslutar Ramadan, en månad då troende muslimer varken äter eller dricker medan solen är uppe. Avsikten är att öka medkänslan med fattiga och utsatta.

– Man har försökt följa guds befallningar hela tiden, fastar och är hungrig och törstig. Så nu är man jätteglad och firar, säger imam Agha Yahya Khan.

I dag börjar Eid bli en etablerad högtid även i Sverige, vilket syns exempelvis i butikernas utbud.

Nasirmoskéns pressansvarige Amer Munir Chaudhry är till vardags executiveförare på Volvo. Numera vet hans kollegor varför han är ledig under Eid, likaså grannarna.

– Innan undrade de om man var på väg till ett party. Nu vet de att fastan är över och att man är på väg för att fira Eid, säger han och skrattar.

"Församlingen är som en familj och de flesta känner varandra", säger Amer Munir Chaudhry. Under bönen passade en liten församlingsmedlem på att räkna antalet fötter i den bakomvarande raden.
"Församlingen är som en familj och de flesta känner varandra", säger Amer Munir Chaudhry. Under bönen passade en liten församlingsmedlem på att räkna antalet fötter i den bakomvarande raden. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Full rulle på bageriet - många satsar extra på godsaker när fastan bryts

Eid mubarak

I bönerummet inleder imam Agha Yahya Khan med en traditionsenlig Eidbön medan 16-bussen stånkar sig upp för backen utanför. En finklädd pojke springer över parkeringsplatsen med en påse grillchips i näven. Bönen följs av en predikan och därefter tyst bön i enskildhet, en drygt timslång procedur som den med myror i benen så klart kan välja avstå.

ANNONS

De enda vuxna som syns på utsidan är ett par informella vakter. Liksom metalldetektorn vid ingången är de ett resultat av hotbilden mot moskén.

– Det är som med andra moskéer och synagogor. Det finns ett hat som oftast bygger på fördomar och okunskap, säger pressansvarige Amer Munir Chaudhry.

Efter den avslutande tysta bönen omfamnar besökarna varandra och tillönskar Eid mubarak, som betyder ungefär "glad fest". Amer Munir Chaudhry beskriver det som en traditionell glädjehandling.

– Man gratulerar varandra till att ha utfört Ramadan och fastan.

Imam Agha Yahya Khan kramar om en av sina församlingsmedlemmar.
Imam Agha Yahya Khan kramar om en av sina församlingsmedlemmar. Bild: Stefan Berg

För mycket mat

Efter timmarna i moskén ska han till en begravningsplats och be för de som gått bort. När Amer går hem därifrån väljer han alltid en annan väg – även detta en islamsk tradition, som handlar om att man blivit en bättre människa. Därefter väntar presentutdelning följt av middag på restaurang och mer firande hemma.

Imam Agha Yahya Khan gör ungefär samma sak som Amer, men kommer också ha med sig släkt och familj utomlands via videolänk. Barnen visar upp sina fina kläder och vad de har fått i present medan de vuxna mest fokuserar på vad som serveras i respektive hem.

Maten är en viktig del av Eid. Dagen inleds alltid med något sött medan det oftast serveras kött efter bönen. Efter Ramadan är det förbjudet att fortsätta fasta.

ANNONS

– Gud säger: Ni bör fira den här dagen, förklarar Agha Yahya Khan.

Men eftersom de fastat har magsäcken och därmed aptiten krympt.

– Så vi lagar mycket mer mat än vad vi äter, tillägger imamen med ett skratt.

LÄS MER:Skolbarn fastar när ramadan inleds

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS