Granskas. Efter att fyra fackförbund gemensamt slagit larm genomförde Arbetsmiljöverket under torsdagen en inspektion av arbetsförhållandena på akuten. Bild: Jonas Lindstedt
Granskas. Efter att fyra fackförbund gemensamt slagit larm genomförde Arbetsmiljöverket under torsdagen en inspektion av arbetsförhållandena på akuten. Bild: Jonas Lindstedt

Facken får rätt om akuten

På Sahlgrenskas akutmottagning är det inte bara patienternas hälsa som är i fara – även personalen ligger i riskzonen. Nu tvingar Arbetsmiljöverket fram snabba åtgärder.

ANNONS
|

Efter att fyra fackförbund gemensamt slagit larm genomförde Arbetsmiljöverket under torsdagen en inspektion av arbetsförhållandena på akuten.

Enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud Monika Djurner fick de tillsammans med Kommunal, Saco och Vision till stor del medhåll av myndigheten.

– De tycker att arbetsmiljöbristerna på akuten är väldigt allvarliga och kommer att lägga ett föreläggande mot arbetsgivaren. Man kan se det som att vi vann. Men det är inte det viktigaste – det viktiga är att det måste hända något. Nu kommer vi med spänning invänta det, säger hon.

Komplicerat problem

Helena Rexius, tillförordnad verksamhetschef för akutmottagningen, håller till stor del med om fackens kritik men tillägger att frågan redan är högt prioriterad.

ANNONS

– Hade det funnits en lätt lösning hade vi redan genomfört den. Vi för hela tiden en dialog med förbunden, men också med övriga enheter inom sjukhuset. Det här kan vi inte påverka helt själva.

Fler öppna vårdplatser i andra delar av sjukhuset är något som många lyfter fram som en viktig del av lösningen. Något som även Helena Rexius skriver under på.

– Det är definitivt en betydande del. Själva akutmottagningen är välbemannad till grunduppdraget. Det som händer nu är att vi får ytterligare uppdrag som inte är menade att vara på akutmottagningen.

LÄS MER: Sjuksköterskor flyr Sahlgrenska

Sedan fackets anmälan i mitten på december har 31 vårdplatser öppnats, säger hon. Något som har lättat något på trycket.

– Just i dag är det inga patienter som behöver vårdplats som väntar på akuten. Det vi får kritik för är att det har blivit vanligare. I det korta perspektivet menar facken att vi inte har kommit med tillräckliga åtgärder. Men vi har inte suttit och väntat på Arbetsmiljöverkets inspektion. Att det tar lång tid beror på att vi måste samverka mellan olika enheter. Vi måste göra en handlingsplan som inte drabbar någon annan enhet för hårt.

ANNONS

Personalen i fokus för inspektion

Enligt Monika Djurner på Vårdförbundet kan det ibland vara uppemot en hel vårdavdelning med patienter som ligger kvar på akuten i stället för att slussas vidare i vårdkedjan. Även om det givetvis även påverkar dessa var fokuset ett annat för torsdagens inspektion.

– Det handlade bara om arbetsmiljön och hur personalen mår. På grund av att så många vårdas på akuten kan de inte göra sina arbetsuppgifter tillfredsställande. De måste hela tiden springa emellan patienter och blir väldigt splittrade, säger Monika Djurner som menar att utfallet av inspektion känns som en bekräftelse om något de länge larmat om.

– Under ett och ett halvt år har vi haft 35 skyddsronder. Bara under januari har vi haft tolv akuta arbetsmiljöronder. Det visar att arbetsgivaren inte har tagit sitt arbetsmiljöansvar.

LÄS MER:"Jag är glad att jag inte är kvar"

Att anmäla till Arbetsmiljöverket är en sista åtgärd som skyddsombuden på en arbetsplats kan ta till om de inte upplever att arbetsgivarens åtgärder är tillräckliga. Exakt vad utfallet blir av torsdagens inspektion är inte klart, enligt Pernilla Niaa, regionchef på Arbetsmiljöverket.

– Vi tar in information. Sen behöver vi titta på det tillsammans med jurister och inspektörer för att komma fram till vår bedömning. Det kan ta allting från en vecka till en månad. Men vi ska snabba på, säger hon.

ANNONS
ANNONS