Huvudskyddsombuden på tre verksamheter på Östra sjukhuset anmäler nu arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.
Huvudskyddsombuden på tre verksamheter på Östra sjukhuset anmäler nu arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket.

Facken anmäler Östra sjukhuset

Patienter i korridoren, gråtande medarbetare och krismöten har blivit vardag. Nu anmäler fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet flera verksamheter på Östra sjukhuset till Arbetsmiljöverket.

ANNONS
|

Under vintern gjorde skyddsombuden på Sahlgrenskas akutmottagning en anmälan om dålig arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket – nu begär även de fackliga representanterna på Östra sjukhuset inblandning från myndigheten.

Redan i januari larmade de arbetsgivaren om ett stort inflöde av patienter och överbeläggningar på verksamheterna Medicin, Geriatrik och Akutmottagningen. Något som de menar har ökat arbetsbelastningen och riskerna för ohälsa hos personalen.

– Vi har väldigt uppgivna medarbetare som går hem och gråter efter jobbet. Nu känner vi att det räcker, säger Lise-Lott Kjellström som är huvudskyddsombud från Kommunal.

I ett brev till ledningen skriver Kommunal och Vårdförbundet även att riskerna för vårdskador har ökat.

ANNONS

Fler vårdplatser räcker inte

Från ledningens sida beslutade man i januari att öppna upp tidigare stängda vårdplatser och i huvudsak bemanna dessa med undersköterskor.

– Vi ifrågasatte redan då hur de skulle få tag på de personerna. Men de sa att det inte var några konstigheter. Men under de här veckorna som har gått ser vi att det inte har hjälpt, säger Lise-Lott Kjellström.

Därför begär facken nu inblandning från Arbetsmiljöverket genom en så kallad 6:6a-framställan.

– Vi anser inte att det fungerar. Vi har fortfarande jättehög arbetsbelastning. Vi har både överbeläggningar och otillräcklig bemanning.

Hur ser ni att problemen kan lösas?

– Mer personal. Vi har gått underbemannade i många år då man har pratat om sjuksköterskebrist. Väldigt mycket ansvar har lagts över på oss undersköterskor. Men när man inte får in nytt folk går vi på knäna.

Hon tycker att de tidigare har haft en bra kommunikation med arbetsgivaren.

– När de kom med sitt förslag så ville vi naturligtvist se om det kunde lösa våra problem. De trodde att de kunde få snurr på det hela. Men i grunden handlar det mycket om korvstoppning när färdiga och multisjuka äldre inte kommer tillbaka till kommunen, säger Lise-Lott Kjellström.

FAKTA: 6:6a

6:6a hänvisar till Arbetsmiljölagens sjätte kapitels sjätte paragraf. Där står att ett skyddsombud på en arbetsplats enligt lag har rätt att snabbt få besked från en arbetsgivare om hur allvarliga problem i arbetsmiljön ska kunna lösas.

Om problemet sedan inte åtgärdas eller om skyddsombudet inte får svar inom 14 dagar så lämnas ärendet vidare till Arbetsmiljöverket, som bestämmer hur det hela ska drivas vidare.

ANNONS