Teamet på Sahlgrenska som vårdade patienten: Jesper Magnusson, överläkare lungmedicin, Martin Silverborn, överläkare thoraxkirurgiska kliniken, Lina Wessmark sjuksköterska, Elin Olsson, underläkare och Göran Dellgren, professor och överläkare vid transplantationscentrum.
Teamet på Sahlgrenska som vårdade patienten: Jesper Magnusson, överläkare lungmedicin, Martin Silverborn, överläkare thoraxkirurgiska kliniken, Lina Wessmark sjuksköterska, Elin Olsson, underläkare och Göran Dellgren, professor och överläkare vid transplantationscentrum. Bild: Sirnir Einarsson

Första lungtransplantationen på coronapatient i Sverige

Sahlgrenska universitetssjukhuset har genomfört den första lungtransplantationen i Sverige på en patient med covid-19.
– Hans lungor var helt förstörda, säger Göran Dellgren, kirurgen vars team genomförde operationen.

ANNONS
|

Den första covidpatienten i Sverige har nu genomgått en lungtransplantation, efter att lungorna blivit så svårt skadade av covid-19 att de inte gick att rädda, något som DN var först att rapportera om.

Operationen utfördes på Sahlgrenskas transplantationscentrum, som tillsammans med Lund är en av två kliniker i Sverige som genomför transplantationer av lungor.

– Jag är helt nedringd i dag på grund av det här. Jag kan förstå att det är en nyhet för många, men för oss är det en operation som vi gör nästan en gång i veckan. Vi må ha ett knasigt jobb, men det här var inte mer märkvärdigt än vanligt, säger Göran Dellgren, professor och överläkare vid transplantationscentrum.

ANNONS

Patienten är en man född på 60-talet från Stockholmsområdet som tidigare var helt frisk. I våras blev han sjuk i covid-19 och hamnade på intensiven, där han först vårdades i respirator och sedan med Ecmo, en maskin som fungerar som en konstgjord lunga och syresätter blodet utanför kroppen så att patientens lungor får vila.

När inte heller det hjälpte blev mannen utredd för lungtransplantation och fördes över till Sahlgrenska, där han fick ett par lungor från en avliden person den 24 september.

Hur mår patienten i dag?

– Ganska bra. Han är lite muskelsvag och har nyligen förts härifrån till Saltsjöbaden rehab. Han ska få några veckors sjukgymnastisk träning innan han kan få komma hem.

Att mannen var relativt ung och frisk sedan tidigare var avgörande för att han skulle kunna få transplantationen.

– Det är en svår och krävande behandling att gå igenom. Han låg med Ecmo i 140 dagar och då går man ner sig och drabbas av komplikationer. En äldre person med samsjuklighet hade aldrig klarat av det.

Göran Dellgren understryker att i de allra flesta fall läker även svår covid ut. Han bedömer att det har genomförts ett tiotal liknande operationer i världen av covidpatienter som först behandlats med Ecmo.

ANNONS

Finns det fler covidpatienter på väntlista för transplantation i Sverige?

– Det finns inga fler hos oss i alla fall.

LÄS MER:Fortsatt covid-19-ökning på Sahlgrenska – operationer inställda

Organdonationer i Västra Götalandsregionen

Just nu pågår den årliga donationsveckan, som syftar till att fler ska ta ställning till organ- och vävnadsdonation.

Hittills i år har 22 organdonatorer i regionen donerat 64 organ.

Under samma period har 86 patienter i regionen tagit emot ett organ:

35 njure

31 lever

10 hjärta

8 dubbel-lungor

2 singel-lunga

Sammanlagt har Sahlgrenska universitetssjukhuset utfört 215 transplantationer hittills i år.

(Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS