Markerar. "Min förbrytelse är att jag är jude. Det är oerhört kränkande att behöva utsättas för det", sa Willy Silberstein, t h, i tingsrätten där han hade Robin Enander från ideella Juridikfronten som ombud.
Markerar. "Min förbrytelse är att jag är jude. Det är oerhört kränkande att behöva utsättas för det", sa Willy Silberstein, t h, i tingsrätten där han hade Robin Enander från ideella Juridikfronten som ombud. Bild: Anders Ylander

"Förbrytare-plakaten" var förtal

En tryckfrihetsjury vid Göteborgs tingsrätt kom på onsdagsmiddagen fram till att den tidigare journalisten Willy Silberstein utsattes för förtal vid höstens nazistdemonstration. Nu ska rätten avgöra om plakatet ska konfiskeras.
– Det var en chockartad upplevelse, ett övergrepp.

ANNONS
|

Höstens nazistdemonstration i Göteborg fick på onsdagen ett efterspel i tingsrätten när den tidigare journalisten Willy Silberstein vittnade om den uthängning han utsattes för:

Under NMR-demonstrationen 30 september bars plakat med fotografier av ett stort antal personer. Bland dem fanns Willy Silbersteins bild, och ordet förbrytare.

Flera personer polisanmälde plakaten för förtal men anmälningarna lades ned. I Willy Silbersteins fall har identiteten inte kunnat fastställas på mannen som bar plakatet.

Willy Silberstein anmälde plakatet också för brott mot tryckfrihetsförordningen och begärde att det ska förklaras konfiskerat.

– Detta är inget jag gör med lust och glädje men det är viktigt för mig, för Sveriges judar och för Sverige att göra denna markering. Ett land som accepterar sådant här är på ett sluttande plan som vi inte ser slutet på, sa Silberstein inför den nio personer starka tryckfrihetsjuryn i Göteborgs tingsrätt.

ANNONS

Han fick den 30 september i fjol ett foto mailat till sig av en vän som var på plats och såg demonstrationen.

– Det var en chockartad upplevelse. Jag blev förskräckt och det kändes som ett övergrepp.

Willy Silberstein har arbetat i mer än 30 år som journalist och är möjligen mest känd från sin tid på Sveriges Radios Ekoredaktion. Själv tror han att det fleråriga ordförandeskapet i Svenska kommittén mot antisemitism är anledningen till att han hängdes ut. Och det faktum att han är jude.

– Självklart är jag en varm förespråkare av en extremt långt gående tryckfrihet. Men här handlar det om att så gott som alla som hängdes ut på plakaten är judar. Det är därför jag tycker målet är så viktigt.

Efter onsdagsförmiddagens timslånga förhandling i tingsrätten, dit ingen motpart var kallad, drog sig tryckfrihetsjuryn tillbaka för överläggning. Ett par timmar senare kom juryns beslut: plakatet var förtal i tryckfriheslagens mening.

– Nu börjar rättens överläggning. Vår dom kommer den 2 maj, säger rådman Cecilia Hennig.

Rätten ska ta ställning till om plakatet är att betrakta som tryckt skrift och om det ska konfiskeras.

– En konfiskering innebär att plakatet ska förstöras och att den som framöver bär ett liknande kan gripas av polis, säger Robin Enander, en av Willy Silbersteins tre ombud från den ideella föreningen Juridikfronten, som specialiserat sig på att granska nazistisk och högerextrem brottslighet.

ANNONS

– Detta är ett pilotfall. Vi har kontakt med ett antal andra personer som också förekom på plakaten vid demonstrationen i september. Om utgången av det här målet går vår väg, kan de också ansöka om konfiskation, säger Robin Enander.

I januari åtalades NMR-ledaren Simon Engelin för ohörsamhet mot ordningsmakten, till följd av att demonstrationståget försökte ta en annan väg än den som polisen anvisade. Rättegången mot honom hålls på torsdag, 26 april.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg pågår utredning mot ytterligare ett tio-tal personer med anknytning till den nazistiska grupperingen.

I december dömde tingsrätten elva motdemonstranter för våldsamt upplopp i samband med stenkastningen mot polis vid Liseberg.

ANNONS