Föräldrar kan slippa förskoleavgift efter miss

Från och med i år skulle även juli månad vara avgiftsbelagd för förskolebarn i Göteborg. Men på grund av en miss när beslutet skulle fattas har inga fakturor skickats ut. Och det är heller inte givet att så kommer att ske.

ANNONS
|

Tidigare har föräldrar med barn i förskolan varit befriade från avgift under juli månad, men detta ändrades i och med att alliansens budget gick igenom i höstas.

Ändå kom det inte någon faktura till förskoleföräldrarna i staden inför månadsskiftet.

Oklart vad som hänt

– Vi håller på att utreda vad som hänt, så jag har inte så mycket fakta om hur det kunnat ske eller hur vi ska gå vidare i nästa läge, säger Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborgs stad.

Politikerna i förskolenämndens presidium blev informerade om vad som hänt under slutet av förra veckan, men på grund av semester har Elisabet Nord ännu inte hunnit prata om hur man ska hantera den uppkomna situationen med dem än.

ANNONS
Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborgs stad.
Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborgs stad. Bild: PER WAHLBERG

Kan bli dubbla fakturor

– Det har missats någonstans, men hur vi ska åtgärda det vet jag inte än, säger hon.

Kan det bli så att föräldrarna får två fakturor under augusti?

– Ja, så kan det bli. Men det är sådant vi måste stämma av.

Men enligt Anneli Rhedin (M), ordförande i förskolenämnden är det inte alls säkert att Göteborgs stad kan ta ut någon avgift för juli månad. Orsaken är att det står fel i de handlingar som låg på bordet när kommunfullmäktige fattade det formella beslutet vid mötet i mars.

I den bilaga till beslutet där det framgår hur taxorna beräknas och när de ska tas ut står det: "Avgift betalas från den dag platsen står till förfogande. Juli månad är avgiftsfri."

Missades vid beslutet

Alltså precis tvärtemot det alliansen hade tänkt sig.

– Det har blivit fel och av den anledningen vet jag inte om det går att ta ut avgift för juli. Juristerna håller på och tittar på det, säger Anneli Rhedin.

Enligt Anneli Rhedin är det den här skrivningen, som troligen hängt med från ett gammalt dokument, som gjort att förskoleförvaltningen inte skickat ut några fakturor för juli månad.

– Det är detta som förvaltningen har gått på, säger hon.

ANNONS

Att även juli månad skulle avgiftsbeläggas var någonting som väckte kritik. Men enligt Alliansen skulle förändringen – som skulle ge omkring 20 miljoner kronor till kommunens kassa – användas till att höja kvaliteten på förskolan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS