Eva Flyborg lämnar riksdagen

ANNONS
|

- Det stämmer. Jag har meddelat nomineringskommittén att jag inte står till förfogande för omval, säger Eva Flyborg.

- Jag har hållit på med detta i 20 år till hösten och tycker nu har jag pendlat länge nog, även om jag tycker att det har varit fullständigt fantastiskt och stödet från göteborgarna har varit enormt hela tiden. Jag har fått så mycket positivt tillbaka, så det har gjort det svårt att bestämma sig. Det är med stolthet jag har gjort detta, men nu är det dags att göra nya saker, säger Eva Flyborg.

Vad ska du göra då?

- Det vet jag faktiskt inte. Det har varit en process att bestämma sig, för uppdraget är enormt roligt, men också ett stort ansvar. Men har kommit fram till att jag har pendlat i så pass många år, och trots allt så sliter det ganska mycket. Och sedan är jag ensamstående med en son och vill få möjligheten att ägna mer tid åt familjen.

ANNONS

Tänker du lämna politiken helt, eller fortsätta på hemmaplan?

- Jag har inte funderat på någon annan politisk karriär, utan nu vill jag avsluta detta äventyret först, sedan får vi se. Jag har inte ställt upp på någon annan lista inom Folkpartiet. Men jag hoppas att jag kan fortsätta att jobba för Göteborg på något sätt. Jag gör gärna en insats, vad det än är.

Eva Flyborg är närings- och energipolitisk talesman för Folkpartiet och har främst arbetat med företagande och energifrågor.

Om hon kommer att söka sig nya uppdrag inom de områdena har hon ännu inte funderat på.

Under alla dina år i riksdagen – vad är du mest nöjd med att du har åstadkommit?

- Jag känner en stor tillfredsställelse med att jag försökt att lyfta Göteborgsfrågorna hela tiden, och också fått ett antal ökade satsningar på Göteborgsregionen. Det är jag väldigt stolt över. Det är inte slut ännu, det kommer mera som jag inte kan berätta om ännu. Men det är jag väldigt nöjd med, måste jag säga.

Du är en av dem som lyckats väl med att profilera dig inom personval – vad var det som gjorde som var så effektivt?

- Jag bestämde mig tidigt för att vara en närvarande och engagerad politiker. Det var därför jag började med att driva politikerkafé dit alla göteborgare kunde komma in med ris eller ros, få kunskaper och säga avd man tyckte. Jag kände att det var något som fattades hos dem som var engagerade i rikspolitiken. Det fanns ingen bindning och samhörighet, och det är farligt för göteborgarna på det nationella planet. På riksplanet måste man få höra mycket mer om vad som händer i Göteborg, hur staden kan utvecklas och vad som är våra styrkor och vad vi kan bidra med. Den kopplingen måste vara stark både för Göteborgs och för Sveriges bästa.

ANNONS

- Jag var väldigt öppen och aktiv och lyssnade på människor och det spred sig snabbt, jag vet inte riktigt hur det gick till, men det fungerade, säger Eva Flyborg och berättar att än i dag när hon går ut för att handla kommer det alltid fram en handfull människor som vill prata om olika problem.

Du har varit ett tydligt politiskt ansikte utåt – vad för politiska baksidor har du sett växa under åren?

- Jag är bekymrad över hur många politiker på olika nivåer som får ta emot hot, hat och förnedring på olika sätt. Och det är allvarligt för vi behöver många fler människor med olika erfarenheter som går in och tar ansvar inom politiken. Jag har alltid varit tydlig och jag har varit väldigt tuff och tagit upp en massa obekväma frågor som dödshjälp, energidrycker, kärnkraft och Nato – men trots det har jag inte drabbats av näthat på det sättet. Jag vet inte varför, men jag tror att människor känner att jag är genuint övertygad om det jag säger och att jag inte drar mig för att prata och finns tillgänglig, säger Eva Flyborg.

På sin hemsida skriver hon också att hon tycker att det är värt att veta att hon startat Swedish Parliament Beatles Society – den första i sitt slag i världen.

ANNONS

ANNONS