EU-minister Ann Linde ser toppmötet som en framgång.
EU-minister Ann Linde ser toppmötet som en framgång.

EU-ministern: Glädjande att vi nu sätter människorna först

Den stora uppslutningen var det som gladde EU-ministern Ann Linde (S) mest när toppmötet på Hisingen summerades.

ANNONS
|

När GP träffar Ann Linde på fredag eftermiddagen ligger fokus inledningsvis helt och hållet på hennes mobiltelefon. Men det är inte EU-toppmötet det handlar om, utan nyheten om att skådespelaren Rikard Wolff gått bort.

– Jag var tvungen att skriva lite. Jag jobbade tillsammans med honom i Anna Lindhs minnesfond. Så sorgligt, säger hon.

"Satte ribban på en gång"

Ann Linde deltog på toppmötet under fredagen och satt med i den samtalsgrupp som hade titeln "Mellan jobb - att stötta övergångar". I det samtalet deltog även den franska presidenten Emmanuel Macron. På frågan vad hon tyckte om diskussionen så tar Ann Linde upp just Macron.

ANNONS

– Jag tyckte att Macron satte ribban på en gång genom att hålla ett starkt inlägg om att kärnan i att lösa arbetslöshetsfrågan heter utbildning och omskolning, inte låga löner. Sedan handlade nästan hela diskussionen om hur man använda utbildning och hur man inte ska tro att man kan en utbildning som sedan räcker livet ut. Man måste ha en annan syn. Människor behöver få nya kunskaper efter hand som arbetslivet förändras och så tänker vi inte i dag. Man tänker att man går färdigt gymnasiet, möjligtvis också högre utbildning och that's it.

Måste fördjupa samarbetet

Emmanuel Macron var i sitt anförande inne på att det finns ett "hyckleri" inom EU. Han menade att man måste fördjupa samarbetet i vissa delar om man ska komma till rätta med vissa problem.

– Jag tycker kanske att han borde följa vårt exempel och inte slåss för att behålla jordbrukspolitiken utan i stället göra en omfördelning av EU:s budget och satsa på det som handlar om innovationer, forskning och framtidsinriktning. Där får gärna Macron följa oss i stället för att hålla fast vid en föråldrad jordbrukspolitik.

Ann Linde hade under fredagen samtal med ministerkollegor från andra länder om hur man nu ska se till att toppmötets frågor inte försvinner från dagordningen.

ANNONS

– Hur ska vi se till att det inte bara blir ett möte? Vilka mekanismer handlar detta om och hur kan vi pusha varandra? Det var det som vi diskuterade på lunchen. Det här kräver politiker som tycker att de här frågorna är viktiga. I slutändan är det en fråga i både nationella och europeiska val, att välja politiker som vill följa upp det här.

Hur vill du summera den här dagen?

– Att jag är oerhört glad att så många ledare kom för det visar att äntligen, efter tio års kontinuerlig krishantering, så har man återigen börjat sätta människor först. Sedan är jag väldigt glad att i och med att vi hade detta i Göteborg har vi kunnat ha väldigt många sidoevenemang också. Det var väldigt kul.

EU-kommissionären Cecilia Malmström kallade den sociala pelaren för Göteborgsdeklarationen. Vad tycker du om det namnet?

– Jag vågar nästan inte svara men förslaget är inte dumt!

ANNONS