Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén plockade skräp i Kungsparken.
Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén plockade skräp i Kungsparken.

Ett säkert vårtecken - makthavarna städar

ANNONS
|

- Göteborg har blivit bättre, tycker Annelie Hulthén(S) och plockar upp ännu en fimp.

Kampanjen har blivit en tradition. Med en plastpåse i ena handen och en skräpplockare i den andra utgick gänget från Stora teatern och spred sig upp mot Götaplatsen och ner mot innerstaden: Även Gustaf Adolfs torg och Drottningtorget plockades fria från papper, metall, plast och fimpar.

Med tanke på att man med flit låtit bli att städa de senaste fem dygnen var Göteborg ändå förhållandevis ren.

- Bättre än väntat, säger Ingvar Brattefjäll, ledare för Trygg, vacker stad. Om det var sommar hade det varit annorlunda.

ANNONS

Bakom Storan hittar gp.se kommunstyrelsens ordförande som plockar fimpar i mängder i slänten ner mot Vallgraven.

- Dagen fynd är innehållet från en plånbok, avslöjar,Annelie Hulthén. Men det var inte jag som hittade den.

Hon är ganska nöjd med göteborgarna.

- Med det finns stråk, säger hon. Som vår trappa utanför Börsen. Där sitter vuxna som borde plocka med sig sitt skräp. Längs åttans spårvagnslinje brukar det också vara skräpigt liksom runt Kopparmärra.

Emmali Jansson(MP), vice ordförande i kommunfullmäktige, brukar säga ifrån när hon ser folk släppa saker där de går och står. Men det är inte lätt.

- Jag sa till en tonåring på bussen. Han sade emot och när han gick av slängde han skräpet direkt på golvet i alla fall...

Nedskräpningen kostar Göteborgs stad 100 miljoner om året. Städdagen är ett samarbete mellan Göteborgs stad genom Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.

ANNONS