Ett högljutt vårtecken

ANNONS
|

Vissa såg sin chans att tjäna en hacka på ovädret. En man gjorde klart för den väntande publiken att han sålde ponchos för 20 kronor. Och nere på Vasagatan sålde två andra killar paraplyer.

- Paraplyer 50 kronor, billigare än H&M, ropade den ena.

Studentmössor, plastpåsar och paraplyer guppade bredvid varandra på trottoarerna. Luften var fylld av dofter från popcorn och grillad korv. På Viktor Rydbergsgatan var väntan på Chalmers Cortège olidlig.

Till slut hördes glada rop en bit bort. Sedan uppenbarade sig två ridande poliser vid krönet. De följdes av sjungande chalmerister bärandes på en banderoll. "Cortègen 2010 startar sekel två. Se vad vi nu hittar på".

ANNONS

Lucky Luke, Fantomen och Lilla My studsade förbi. Därpå följde orkestrar, knäppa cyklar och en mängd finurliga cortègevagnar. Först ut var en vagn som iscensatte hur Kina kommer låta Volvon rulla på ris.

Ämnena som årets cortègare valde att driva med var väldigt blandade. GP var ett av dem. Det var fem män i bar överkropp som bland annat höll en skylt där det stod: "Vi tänkte ha nakna tjejer som busa', men GP våra planer grusa'".

Att titta på Cortègen på Valborgsmässoafton är en tradition för många i Göteborg, oavsett vädret.

- Det tog lite tid innan det startade i dag. Det är olyckligt att det regnar, det blir så kallt, säger Hasse Andersson.

Han och hans fru Ing-Marie brukar kolla på cortègen varje år. De brukar också stå på samma plats, i backen på Viktor Rydbergsgatan. Det är en bra plats för att se alla vagnar.

- I år spelar vårt barnbarn i paradorkestern. Det är extra roligt, säger han.

Ing-Marie Andersson tycker att man får utstå vädret.

Varje år utses olika vagnar till vinnare i kategorierna Bästa vagn, Bästa lösnummer och Bästa tekniska lösning. En jury sitter och tittar och bedömer vagnarna från en läktare på Götaplatsen. I år består juryn av så blandade namn som Anneli Hulthén, Leif Mannerström, Navid Modiri, och Ebbot Lundberg. Dessutom är Erik Blix juryns ordförande för fjärde året i rad.

ANNONS

Utöver dessa priser, som består av olika ära och pengar, utses också vinnare i kategorin Göteborgarnas favorit. Årets vinnare presenteras på Valborgskalaset på Chalmers efter klockan 22. Därefter kommer resultatet läggas ut på Cortègekommitténs hemsida.

- Jag tyckte att Avatar-vagnen var bäst. De var i alla fall väldigt bra sminkade, säger åskådaren Cecilia Wahlén.

Hon tittar med sin son Adam Wahlén och hans kompis Simon Månsson, båda elva år.

- Jag tyckte Super Mario var bäst, säger Simon.

- Det tycker jag med, håller Adam med.

Cortègen har gått på Göteborgs gator sedan 1909. Innan detta brukade chalmeristerna på Valborg tåga i en lång rad längs Vasagatan med ena foten på trottoaren och andra i rännstenen. Detta i samband med mösspåtagningen.

1909 samlades i stället stadens hästdroskor för att åka i ett långt tåg. Nästa år, april 1910, beslutade elevkåren att Cortègen skulle bli ett årligt evenemang. Man ordnade ett organiserat roligt tåg med studentikosa skämt till Valborgsmässoaftonen. Med i tåget fanns den gamla cykeln med det väldiga framhjulet som än idag är med i Cortègetåget varje år.

Sedan dess har Cortègen bara ställts in två gånger. Första gången 1912 då den kolliderade med vårskrivningarna och 1940 på grund av kriget.

Källa: www.cortegen.se

ANNONS