Erik Nord, polischef i Storgöteborg, berättar att man misslyckades att parera våldsamheterna – men att man tar lärdom av händelserna.
Erik Nord, polischef i Storgöteborg, berättar att man misslyckades att parera våldsamheterna – men att man tar lärdom av händelserna. Bild: Anders Ylander

Erik Nord om polisernas utsatthet

Flera poliser har efter de våldsamheter som uppstod efter demonstrationen i Göteborg för två veckor sedan vittnat om massivt våld och kaos.
– Normalt sett kan vi parera det, men den här gången lyckades vi inte, säger Erik Nord, polischef i Göteborg.

ANNONS
|

GP har efter de våldsamma upplopp som skedde i Göteborg den 7 juni begärt ut tillbudsrapporter från polisen, där medverkande personal har rapporterat om allvarliga händelser.

LÄS MER:Polisen berättar om våldsamheterna i Göteborg

Gemensamt för samtliga av de begärda rapporterna är att flertalet poliser utsatts för såväl hot som våld.

Enligt huvudskyddsombudet för polisen i region Väst ska ungefär 40 anmälningar skrivits från 7 juni, som rör skador eller tillbud.

GP har också varit i kontakt med flera poliser som deltog i insatsen, som bekräftar bilden.

”Flera personer som inte var där för demonstrationen attackerade mig och min grupp och där alla i gruppen fick ta emot sparkar, slag och knuffar. Personer kastade även kiss, stenar och andra föremål”, står det bland annat i en av rapporterna.

ANNONS

LÄS MER:Polischefen hyllar de som försökte avbryta våldet

Mottagare av väldigt mycket känslor

Erik Nord, polischef i Göteborg, förstår polisernas känsla.

– Jag förstår att polismännen som deltog känner sig utsatta. Vi gjorde vad vi kunde den söndagen. Vi vill inte att vår personal ska utsättas för det grova våld och risker som de utsattes för, säger han och fortsätter:

– De här personerna vill gärna starta bråk med polisen. Normalt sett kan vi parera det, men den här gången lyckades vi inte.

Är det meningen att man som polis ska vara beredd på att ta den här sortens hot och våld?

– Alla poliser kommer inte behöva vara med om det, men går man in i det här yrket så är det tyvärr en risk som finns med. Skulle vi exempelvis hamna i ett krigsläge så kommer vi i princip vara en stridande part. Det är vi även i vardagen, vi har ett yrke där vi är de sista utposterna innan det går över i totalt okontrollerat våld. Där finns tyvärr vi och är mottagarna av väldigt mycket känslor.

I tillbudsrapporterna framgår att olika grupper av poliser var i underläge och hade behövt vara mer personal. Var ni underbemannade?

– När det spårar ur och blir såhär våldsamt som den här söndagen, då är det inte lätt. Det finns inga metoder som är enkla. När det tippade över och blev så våldsamt blev vi lite tagna på sängen. Då hittade vi inte riktigt metoderna på ett par timmar och då rusade situationen.

ANNONS

LÄS MER:Samtliga släppta efter helgens kravaller – misstankarna kvarstår

”Kommer alltid vara för få”

Nord pekar också på de upplevda förväntningarna på svensk poliskår, och hur verkligheten ser ut.

– Svensk polis är en av de minsta poliskårerna i Västeuropa. Vi kommer aldrig kunna ha en tilltagande reserv, utan får jobba med den resurs vi har. Vi kunde ha varit det dubbla antalet den söndagen, nu när vi vet hur det gick, men vi hade haft bekymmer ändå. Vi bygger på idén att vi tar ut så mycket vi behöver för att klara att styra utvecklingen, men ändå ha en viss reserv. Men när det blir så våldsamt som det blev, kommer vi alltid vara för få.

Syftet med den polis som stod närmast folkmassan, är att de ska verka lugnande snarare än att signalera att de förbereder sig på oroligheter. Något man från myndighetens sida nu kommer att se över.

– När det går överstyr så har de poliserna svårt att backa hem och rusta upp för att förloppet blir så snabbt och våldsamt. Då blir de kvar i en våldsam situation. Det får vi utvärdera nu, om det är bra eller om vi kanske ska ha hjälm och utrustning snabbare på. Men då får alla vara beredda på att vi förväntar oss oroligheter.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS