500 000 lyssningar på podden Systrar.
500 000 lyssningar på podden Systrar. Bild: Meli Pettersson Ellafi

En halv miljon lyssningar på GP:s podd Systrar

GP:s granskande podcast om sexhandeln i Göteborg har under våren fått ett stort genomslag. Nu har podden över 500 000 lyssningar på olika plattformar.
– Jag är skitglad, framför allt för tjejerna som ställde upp, säger reportern Michael Verdicchio.

ANNONS
|

Projektet började under våren 2019 när GP:s granskande journalist Michael Verdicchio fick nys om en polisutredning som skulle upp i domstol gällande sexhandel i Göteborg.

Det som stack ut från utredningen var att unga skolflickor blivit sålda till hundratals män runtom i Göteborg.

– Den var så hemskt så att polisen hade blivit illamående, då förstod jag att det fanns något mycket större att granska, säger Michael Verdicchio.

LÄS MER: Enorm respons för GP:s podd "Systrar" – kvinnor från hela Sverige ringer in

Ville nå unga och föräldrar

Och mycket större blev det. Granskningen ”Systrar” är först och främst en podcast i sju delar. I podden får lyssnaren, från de köpta flickornas perspektiv, höra om hur det är att dras in i sexhandel.

ANNONS
Reportern Michael Verdicchio och redaktören Snezana Bozinovska tycker att Systrar är en av de viktigaste granskningar de jobbat med. ”Det känns extra bra att vi genom podden har nått unga människor. Jag kan bara hylla de modiga tjejer som ställt upp och berättat om sina svåra upplevelser” säger Snezana Bozinovska.
Reportern Michael Verdicchio och redaktören Snezana Bozinovska tycker att Systrar är en av de viktigaste granskningar de jobbat med. ”Det känns extra bra att vi genom podden har nått unga människor. Jag kan bara hylla de modiga tjejer som ställt upp och berättat om sina svåra upplevelser” säger Snezana Bozinovska. Bild: Stefan Berg

Bland annat 14-åriga Stina som utsattes för övergrepp av en barnvåldtäktsman – som i podden visar sig vara en tidigare lokalpolitiker, nämndeman och känd jämställdhetskämpe.

När Michael Verdicchio träffade Stina för första gången pratade hon om att hon ville nå andra i hennes ålder samt skolpersonal och föräldrar. Det tog Verdicchio fasta på.

LÄS MER:Stina, 14, ville bara passa in – våldtogs av äldre man

– Vi kom fram till att med en podd och på det här sättet kan vi nå den gruppen, säger han och fortsätter:

– Vi har ju nått de målgrupperna också, av de här 500 000 lyssningarna vet vi att det är främst unga och kvinnor som lyssnar.

Systrar finns där poddar finns

Du hittar enklast podden genom att söka på "Systrar" i din podd-app.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

Lyssna på Google Podcasts

Fått mycket positiv respons

Michael Verdicchio är nöjd med att podden har lyckats belysa problematiken och tabut kring sexhandeln. Dessutom trycker han på vad det betyder för de utsatta som är med i granskningen.

– För dem betyder det jättemycket att folk lyssnar på deras historier och tar problematiken på allvar, säger Michael Verdicchio.

I samband med granskningen har GP fått mycket respons från bland andra gymnasieelever och skolpersonal. Responsen har bestått i att folk tycker att det är viktigt att granskningen görs. Det finns också önskemål om föreläsningar i ämnet.

Verdicchio berättar vidare att många kvinnor hört av sig och blivit av med den skam de känt en lång tid över att ha sålt sex. Flickorna som ställde upp i podden mår överlag bättre idag.

ANNONS

– En av tjejerna beskrev det till exempel som en befrielse, som att komma ur sitt fängelse och att hon äntligen äger sin historia och inte skäms över den, säger Michael Verdicchio.

Vad är det viktigaste budskapet i podden?

– Dels att förstå omfattningen av problemet och att det pågår runtom i samhället hela tiden, varenda dag och varenda minut, dels vilka det är som blir köpta. Både utsatta kvinnor från utlandet, men också dina barn, grannflickan eller din klasskamrat, säger Michael Verdicchio.

LÄS MER:Sålde sex för att dämpa smärta och ångest

LÄS MER:Dold kamera: Taxiförare säljer kvinna – utanför Stordalens lyxhotell

LÄS MER:Hundratals kvinnor talar ut om övergrepp – under nya hashtaggar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS