OK med ledigt. Göteborgs Högre Samskola är en av de skolor som anpassar sig efter EU-toppmötet. "Skolan är öppen som vanligt, men det kan finnas de som bor på ett sådant sätt att det blir svårt eller omöjligt att ta sig till skolan. Vi kommer att bevilja ledighet för det", säger rektor Nicke Bäcklund. 
OK med ledigt. Göteborgs Högre Samskola är en av de skolor som anpassar sig efter EU-toppmötet. "Skolan är öppen som vanligt, men det kan finnas de som bor på ett sådant sätt att det blir svårt eller omöjligt att ta sig till skolan. Vi kommer att bevilja ledighet för det", säger rektor Nicke Bäcklund. 

Elever slipper skolan på grund av EU-toppmötet

Nästan alla Göteborgs gymnasieskolor kommer att hålla stängt den 17 november – på grund av det stundande EU-toppmötet och det väntade trafikkaoset i samband med detta. Göteborgs Högre Samskola är öppen, men i ett utskick skriver rektorn att några av föräldrarna säkert kommer att vilja hålla sina "ungdomar hemma eller kanske till och med lämna stan".

ANNONS
|

Fredag den 17 november samlas 28 gästande regeringschefer och ett antal EU-politiker i Göteborg för ett möte i Eriksbergshallen. Något som väntas få stora konsekvenser för trafiken i Göteborg med avstängda vägar och långa köer.

Även flera skolor – såväl fristående som kommunala – påverkas. Förutom Angeredsgymnasiet är det ingen av de kommunala gymnasieskolorna som har ordinarie verksamhet under fredagen med hänvisning till den förmodat tuffa trafiksituationen.

LÄS OCKSÅ:Polischefens varning – då blir det kaos i Göteborg

"Vi kommer att bevilja ledighet"

Efter påstötningar från flera föräldrar har också fristående Göteborgs Högre Samskola, som har cirka 1 600 elever från förskolan till gymnasiet, valt att vidta åtgärder för sin verksamhet. I ett mail som har gått ut till samtliga föräldrar skriver rektor Nicke Bäcklund att alla som rapporterar frånvaro och hänvisar till EU-mötet kommer att beviljas ledighet.

ANNONS

"Vi anar att några av er kommer att vilja hålla era ungdomar hemma eller kanske till och med lämna stan redan på torsdag och jag vill med dessa rader skriva er att det givetvis är helt ok och att vi kommer att bevilja ledighet", står det i utskicket från skolan.

– Skolan är öppen som vanligt, men det kan finnas de som bor på ett sådant sätt att det blir svårt eller omöjligt att ta sig till skolan. Vi kommer att bevilja ledighet för det. Vi lägger inte heller viktiga prövningar den dagen, säger Nicke Bäcklund.

Vad har du fått för respons?

– Det är ingen som har ansökt om ledighet än som jag känner till. Men jag har fått några svarsbrev. Någon tycker att det skickar konstiga signaler att fly fältet under politiska möten. Andra har bara skrivit "ok, då vet vi".

Hur många tror du kommer att varalediga?

– Jag utgår ifrån och tror att de flesta kommer till skolan. Men vi har elever runt om i hela Storgöteborg och jag har inte detaljstuderat kartan tillräckligt mycket för att se vilka som påverkas.

Trots att mellan 4 000 och 5 000 poliser uppskattas vara i tjänst under dagen har polisen inga indikationer på några större demonstrationer – det är inte heller något som Samskolan har beaktat som grund till sitt beslut.

ANNONS

– Det har vi inte reflekterat över överhuvudtaget. Det här handlar bara om trafiksituationen och avspärrningarna som det kommer medföra, säger Nicke Bäcklund.

Personalschema anpassas

För de kommunala för- och grundskolorna i Göteborg kommer verksamhet att pågå som vanligt under fredagen. Men flera har anpassat personalens schema med tanke på trafiken.

– Det som vi har försökt säkerställa är att de som ska öppna på morgonen också bor i närområdet så att de inte blir sittande i bilköer. Men vi har inte pratat om något mer övergripande. Jag antar att skolorna agerar efter sitt eget goda omdöme, säger Anders Andrén som är sektorschef på Norra Hisingen.

Särskoleelever i grundskolan uppmanas att i möjligaste mån stanna hemma under fredagen. Det på grund av att färdtjänsten inte kan garantera att körningarna kommer att fungera.

ANNONS