Jacob Vedholm läser naturvetenskapsprogrammet på Klara teoretiska gymnasium på Postgatan. Han är en av flera elever som är kritiska till att skolan nu bara serverar vegetarisk mat.
Jacob Vedholm läser naturvetenskapsprogrammet på Klara teoretiska gymnasium på Postgatan. Han är en av flera elever som är kritiska till att skolan nu bara serverar vegetarisk mat. Bild: Jonas Lindstedt

Elever kritiska till helvegetarisk bamba

Hundratals elever på Klara Teoretiska Gymnasium har skrivit på en namninsamling mot skolans beslut att bara servera vegetarisk mat i bamba. Förutom matkritiken anser flera att de borde fått vara med och bestämma i frågan.
– Vi kan inte rösta om alla beslut, då hade vi haft omröstningar varje dag, säger skolans rektor.

ANNONS
|

Förra veckan berättade GP om beskedet som mötte eleverna på Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan efter sommarlovet: den här terminen serveras bara vegetarisk mat i bamba.

Artikeln fick flera elever och föräldrar som är kritiska till förändringen att höra av sig till GP. En av dem är 17-årige Jacob Vedholm.

– Jag tyckte inte den gav hela bilden, säger han.

– I början av terminen var detta det enda man pratade om. Många skämtade om att "nu blir McDonalds glada". Och det har nästan blivit så. Om man har en lång rast går man gärna någon annanstans och äter.

ANNONS

LÄS MER:Majorna – stadsdelen med flest barnveganer

Efterfrågar kompromiss

Jacob Vedholm uppskattar att minst 40 procent av alla som går på skolan är emot den helvegetariska kosten. Uppfattningen bygger dels på en omröstning på Instagram, dels på en namninsamling. Insamlingen startade på lappar i skolan men flyttade online efter att lapparna plockats ner av elever som är positiva till den nya maten.

Skolan gjorde också en undersökning i två klasser när det gått tre veckor på terminen. Enligt den ville cirka hälften av eleverna ha tillbaka kött på menyn.

Kinesisk kolkraft den största miljöboven

Jacob motsätter sig helvegetarisk mat främst av smakskäl. Han tycker att skolan i stället borde göra som tidigare och servera vegetariskt två dagar i veckan.

– Det kan nog de flesta acceptera. Någon form av kompromiss.

Vi bör äta mer vegetariskt för miljöns skull och mycket mat i Sverige konsumeras i offentlig sektor. Hade det inte varit kul om er skola gick i bräschen?

– Miljön är viktig, men jag vet inte vad det gör för skillnad om vår skola går över till vegetariskt. Man måste satsa internationellt. Oavsett om vi äter vegetariskt eller väljer elcykeln så är kinesisk kolkraft den största miljöboven.

– Det blir mer en grej för att visa att man bryr sig, som kanske inte påverkar så mycket i nuläget.

ANNONS

LÄS MER:IPCC: Vegetarisk kost nödvändigt för klimatet

Kan inte rösta om allt

Beslutet om helvegetarisk skolmat fattades under sommaren men föregicks av diskussioner med matrådet, där två elever från varje klass sitter med. Jacob Vedholm är även kritisk mot beslutsgången.

– Vi borde bestämma genom demokrati och rösta. Det är elevernas skola och vi påverkas av besluten som tas.

Hur hade du reagerat om ni röstat och utgången blivit densamma?

– Då hade man varit lite mer accepterande. Då är det majoritetens uppfattning och man får väl vänja sig.

Jacob Vedholm upplever också att den inledande ilskan över det borttagna köttet mildrats en aning efter hand.

Så till slut kanske det inte är ett problem alls?

– Så skulle det kunna vara.

Veckans bambameny hos Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan.
Veckans bambameny hos Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan.

Jennie Arpfjord är rektor på Klara Teoretiska Gymnasium på Postgatan. Hon avfärdar idén om en omröstning och hänvisar till processen i matrådet.

– Vi kan inte rösta om alla beslut, då hade vi haft omröstningar varje dag. Det är inte så det fungerar i verkligheten och vårt uppdrag är att visa eleverna hur verkligheten är. Dessutom är det viktigt med kunskap om det man röstar om – i detta fall att pröva innan man uttalar sig.

Varför är det viktigt att ha vegetarisk mat samtliga skoldagar och inte bara två?

ANNONS

– Jag tycker det är en profileringsfråga. Ett ställningstagande från vår sida och en tolkning av de värden som skolan står för. Jag förstår att vi inte kan rädda världen, men jag tycker att vi ska ta ställning i frågor som rör våra elever och deras framtid.

LÄS MER:One Planet Plate: rädda klimatet via din tallrik

Personangrepp

Jennie Arpfjord förstod att beslutet, som hon kallar obekvämt, skulle väcka känslor.

– Det är man van vid som rektor, det är ganska obekvämt att jobba i skolan generellt. Man måste alltid prioritera och det är svårt att tillfredsställa alla.

Klara teoretiska gymnasium har elva enheter i Sverige. Det är bara den på Postgatan som har gått över till helvegetarisk kost.
Klara teoretiska gymnasium har elva enheter i Sverige. Det är bara den på Postgatan som har gått över till helvegetarisk kost. Bild: Jonas Lindstedt

GöteborgDirekt var först med att uppmärksamma att Klara Teoretiska Gymnasium bytte till helvegetarisk meny. Utöver GP uppmärksammade därefter även riksmedierna Expressen och Aftonbladet skolan.

– Det är bra att det engagerar, men jag misstycker till att man blandar ihop det som hänt på skolan och mig som person, säger Jennie Arpfjord med hänvisning till hätska kommentarer i sociala medier.

– Men vi har i alla fall fått ett utmärkt undervisningsmaterial kring nätkränkningar.

När terminen är slut kommer skolan utvärdera hur den helvegetariska kosten har fungerat, för att därefter fatta beslut om hur man gör nästa år.

LÄS MER:FI vill att veganskt ska vara norm i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS