Rose-Marie Ådahl, skolsköterska på Bergums skola.
Rose-Marie Ådahl, skolsköterska på Bergums skola.

Elever kollapsar av energidrycker

ANNONS
|

–Jag har fått en del signaler från skolsköterskor om elever som ersätter måltider med energidrycker. De blir ofokuserade och får sömnsvårigheter. Mycket tyder på att energidryckerna inte är ofarliga, säger Kai Knudsen, överläkare och drogexpert på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning i Göteborg.

Han beskriver även andra symtom som hjärtflimmer, ångest och oro, och i vissa fall också muskelkramper.

För inte så länge sedan kom en elev till skolsköterskan Rose-Marie Ådahl på Bergums skola i Olofstorp.

Han klagade över svåra bröstsmärtor, svettades rejält och hjärtat gick på högvarv.

Men framför allt hade han ont.

–Han skrek rakt ut av smärta, han var alldeles ifrån sig och ville bli körd till sjukhus, berättar Rose-Marie Ådahl.

ANNONS

Hade det varit en vuxen person hade hon trott att det rörde sig om hjärtinfarkt och förberedde sig för att ge honom hjärt- och lungräddning.

Den unge killen berättade senare att han brukade börja dagen med en cigarett och en burk energidryck. Resten av dagen kunde det bli ytterligare burkar.

Just kombinationen dåliga matvanor och stor konsumtion av energidrycker finns med i bilden när tre andra högstadieelever på Bergums skola drabbats av liknande symtom.

Varken bättre eller sämre

–Jag tror vår skola varken är bättre eller sämre än andra, säger Rose-Marie Ådahl.

Det märks att skolelever är viktiga kunder för Olofstorps livs, någon minuts gångväg från Bergums skola. I butiken är utbudet av läsk och godis, men också energidrycker stort.

Enligt kassörskan Marjam Sharidatpanahi har butiken sedan ett par veckor en femtonårsgräns på energidryckerna.

Bakgrunden var ett fall med en ung kille.

–Det kom in en kvinna och berättade att hennes son hade fallit till golvet sedan han spelat fotboll och druckit energidrycker och då slutade vi sälja till barn. Jag har själv barn, säger hon men tillägger att drycken säljer bra.

Enligt svenska livsmedelsverket har det inte gått att fastställa att energidryckerna är farliga. Däremot ger myndigheten rådet att inte använda dryckerna som törstsläckare och som vätskeersättning vid fysisk ansträngning.

ANNONS

Dessutom anses de olämpliga att kombinera med alkohol.

Försäljningen har ökat

–Livsmedelsverket diskuterade det här för flera år sedan men inget hände. Det blev inget förbud, i stället har marknadsföringen och försäljningen ökat kraftigt, säger Kai Knudsen.

Han har själv föreläst för Systembolagets ledning om kombinationen energidrycker och alkohol.

Enligt honom är det de två ämnena koffein och taurin som ger negativa effekter på centrala nervsystemet och hjärta och kärl.

–Man borde förbjuda försäljning till personer under 16 år. De effekterna vi ser i form av sömnbrist, oro, ångest och hjärtklappning är tillräckligt för att förbjuda det här för barn och ungdomar, säger han.

Det ledande energidrycksföretaget Red Bulls pressansvarige Jesper Antell vägrar ställa upp på en intervju med GP, men kommenterar i ett mejl förslaget att införa åldersgräns med att ”Red Bull är en produkt som riktar sig till vuxna”.

Margreth Nordström, ansvarig för skolhälsovården i Göteborg, utesluter inte att det kan bli aktuellt med utbildning av kommunens skolsköterskor om energidryckernas konsekvenser.

Koffein. Har uppiggande, hjärtstimulerande och vätskedrivande egenskaper. Taurin. Isolerades första gången ur oxgalla. Finns i de flesta energidryckerna. Sägs öka prestationsförmågan.

Guarana. Finns i vissa energidrycker. Utvinns av frön från en sydamerikansk växt. Påstås ha uppiggande effekt.

Glukuronolakton. Finns i ett stort antal energidrycker. Bildas naturligt i kroppen av glukos. Sägs påskynda nedbrytningen av slaggprodukter.

Socker. Ger snabb energi.

Livsmedelsverket rekommenderar inte energidryckerna som törstsläckare eller vätskeersättning vid fysisk ansträngning.

Anser även att de inte är lämpliga i kombination med alkohol.

ANNONS