Efter namntävlingen: Så heter Västtrafiks nya färja

Det kom in rekordmånga namn när Västtrafik skulle döpa en ny medlem i elfärjefamiljen. Företaget fick in över 4 500 förslag, men det var Öckeröbon Lisbeth Gustafssons bidrag som vann.
– Jag tänkte på el, säger vinnaren.

ANNONS

I oktober meddelade Västtrafik att de var på jakt efter ett namn till sin nya färja. Under onsdagen kan företaget avslöja vinnaren.

Det var andra gången fick göteborgarna vara med och bestämma vad båten skulle få heta och intresset slog rekord.

Vid förra tävlingen skickades 2 600 förslag in, men vid detta dop landade nästan dubbelt så många namn hos trafikföretaget – 4 582 stycken.

LÄS MER:Namntävling för Göteborgs nya elfärja

Nära hundra personer föreslog namnet

Vissa ville se en Elån Plask eller en Queen Elizabåt skrida över vattnet, men det vinnande namnet blev Eloise.

– Det var nästan 100 personer som föreslog Eloise och det var en favorit även hos juryn, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båttrafiken på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Den första att skicka in förslaget var Lisbeth Gustafsson, 77, från Rörö i Öckerö kommun.

– Jag läste om namntävlingen och tänkte ”ja elfärja, då måste det ju börja på el”. Då kom bara det här namnet Eloise till mig, säger Lisbeth Gustafsson.

Hon kopplar namnet till bandet Arvingarnas låt med samma namn, som hon ofta tycker fastnar på hjärnan. När hon fick reda på att just Eloise vann tävlingen blev hon överraskad.

– Det kändes roligt måste jag säga, jag är ju infödd göteborgare, säger Lisbeth Gustafsson.

Hur kommer det kännas att se namnet på färjan?

– Det kommer vara lite speciellt att ens fyra barn, tio barnbarn och alla man känner kommer veta att det var jag som kom på namnet, säger Lisbeth Gustafsson.

Eloise ska plumsa i vattnet till sommaren 2022 och är av samma modell som syskonfärjan Elvy, som fick sitt namn genom den första namntävlingen Västtrafik arrangerade.

Fakta elhybridfärjan Eloise:

Storlek: 33 meter lång och 9 meter bred.

Hastighet: 11 knop.

Antal passagerare: 298.

Antal cyklar: 80.

Källa: Västtrafik

LÄS MER:Nya elfärjan Elvy försenas – batteriet saknas

LÄS MER:Hönöfärjans befälhavare: ”Det kommer inte bli någon bro”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS