Efter miljonförlusterna – fyra Condeco slår igen

I fjol gick kafékedjan med miljonförluster – nu har Condecos fyra största kaféer i Göteborg sålts. Kafédrottningen Eva Olsson berättar om de nya planerna för kafékedjan. – Samtidigt som vi bromsar, så gasar vi också, säger Eva Olsson.

ANNONS
|

I flera års tid har fler och fler av Eva Olssons kaféer Condeco etablerats på flera håll i Göteborg.Nu kan GP avslöja att hon i början av oktoberhar sålt det fyra flaggskeppskaféerna i centralaGöteborg. Det handlar alltså om jättelokalerna påÖstra hamngatan, Linnégatan, i Nordstan och på Avenyn.

– Vi har ändrat lite i vår plan, så vi kommer inteatt ha några så stora kaféer som vi har haft. Fortsättningsvis kommer vi satsa på lite mindre storlekar. Det krävs väldigt mycket rent organisatoriskt för att få ett så stort kafé att kunna drivas och vivill hellrefinnas på fler ställen och kommer öppna i loklaler på100 till 300 kvadratmeteri fortsättningen,säger Eva Olsson.

ANNONS

LÄS MER:Kaféprofil väljer fokus

Gick back nära nio miljoner kronor

Under år 2016 omsatte Condeco100 miljoner kronor, trots det gick företaget back nära nio miljonerkronorföre skatt.Under 2017 har antalet ansökningar kringbetalningsförelägganden mot Condeco ökat i samma takt som bolagets kreditrating har åkt upp och ner som en jojo.

– Vi har expanderat de senaste åren och självklart kostar stora kaféer mycket pengar att bygga. Jag är ensam ägare och det kostar att driva stora enheter. Vi måste vara lönsamma för att finnas, säger Eva Olsson.

I samband med att honfattade beslutet att sälja fyra enhetervalde hon också att Condeco skulle expandera på NK.

– När man säljer får man pengar. Jag beslutade för ett år sen att vi skulle sälja dessa fyra kaféer. Man kan inte expandera ett företag för ingenting. Det här är inte konstigare att vi stänger än om H&M skulle välja att stänga en enhet, säger hon.

Hon berättar att hon redan nu sett att företagets omsättningökat.

Den7 oktober ändrades företagets rating på grund av att ansökan om betalningsföreläggande har ökat i betydelse.

– Jag vill poängtera att vi inte har några obetalda betalningsförelägganden.

LÄS MER:Kafédrottningen expanderar med vegetariskt kafé

"Vill hålla mysig nivå"

Det är alltså kaféerna på Östra hamngatan, Linnégatan, Nordstan och Avenyn som har sålts till en ny ägare. Men samtidigt har Condeco slagit upp dörrarna för ett nytt kafé på NK i Göteborg.

ANNONS

–Samtidigt som vi bromsar, så gasar vi också, så vi lägger inte bara ner kaféer, vi öppnar nya också.Vi har haft väldigt många stora kaféer på mellan 500 till 700 kvadratmeter och det är väldigt kostsamt att driva dem, säger hon och fortsätter:

– Vi jobbar hela tiden med utveckling och vill toppa de kaféer vi har. Vi söker en ultimat storlek där vi fortfarande kan hålla en mysig nivå för våra gäster, berättar "kafédrottningen."

Eva Olsson tillägger också att hon är mån om att kaféets gäster ska kunna köpa kaffe och sitta i flera timmar.

– Men när året är slut så måste man vara lönsam, det är ettständigt pågående arbete.

LÄS MER:Drottningen ser lugnt framåt igen

Erbjudna fortsatt jobb

Hon berättar att det fram tills nyligenfunnits många stora Condeco på en väldigt liten yta. Nu satsar de på att lägga krut på det nyöppnade kaféet och driva de befintliga kaféer som redan finns, med hög kvalité.

– Det handlar om att driva det säkert och vi öppna fler mindre kaféer Jag hade ett krav när jag sålde de fyra kaféerna, det var att personalen inte skulle bli av med sina arbeten i samband med förändringen.

Enligt Eva Olssonblev alla tillsvidareanställda och provanställda personer erbjudnafortsatt anställning hos de nya ägarna.

ANNONS
ANNONS