Vilka som fått sina bilar reparerade i kommunens verkstad ska nu utredas.
Vilka som fått sina bilar reparerade i kommunens verkstad ska nu utredas.

Efter GP:s avslöjande: Åklagare startar utredning om kommunens verkstad

Åklagarmyndigheten i Göteborg startar en utredning för att undersöka om brott begåtts i samband med reparationerna av privatägda bilar i kommunens verkstad.

ANNONS
|

Efter GP:s avslöjande om den kommunala verkstadenagerarchefsåklagare Mats Eriksson:

- Vi kommer att göra en så kallad förutredning. Det handlar om att ta reda på lite mer; ställa frågor och kanske begära in handlingar. Det gäller förfarandet som sådant, och är inte riktat mot någon person, säger Mats Eriksson.

Han påpekar att han i dagsläget inte har några brottsmisstankar.

En förutredning kan ses som ett förstadium till den mera formella förundersökningen, vilken kräver att det finns en brottsmisstanke.

LÄS OCKSÅ:Expert i kommunal rätt: "Detta underminerar förtroendet för kommunen" Kommunen vill också granska den kommunala verkstaden efter GP:s avslöjande. Under torsdagenbeslutade Göteborgs Stads Leasing AB, där verkstaden ingår, att beställa en oberoende utredning. Den skall göras av revisionsfirman PwC, som har avtal med staden. Enligt vd Ove Erikson har revisionsfirman inte haft någon tidigare kontakt med bolaget.

Innan denna externa utredning blev känd hade Bengt Bivall, lekmannarevisor i bolaget, bestämt att ställa styrelsen till svars vid det kommande styrelsemötet på torsdag i nästa vecka.

ANNONS

- Det verkar som man i bolaget gått vid sidan av de regler man själv satt upp. Om det är så, är det naturligtvis noterbart, säger Bengt Bivall.

Han berättar att lekmannarevisorernas sakkunniga biträde, en yrkesrevisor, tidigare ställt frågor till bolaget om reparationer av privatbilar.

- Hon har då fått lugnande besked, säger Bivall, som tillägger att han utgår ifrån att någon åtgärd nu måste vidtas.

Detta har hänt:

Göteborgs kommunala verkstad ska serva bilar som ägs eller leasas av kommunen. Men GP kunde i går avslöja att chefer låter anhöriga och släkt reparera bilar där. I flera fall till en betydligt lägre kostnad än på en vanlig verkstad.

Ove Erikson, vd, säger att han inte känt till detta. Trots att hans bror och andra släktingar varit där och reparerat sina bilar.

GP har granskat 56 bilar som under senare tid varit inne på bolagets verkstad. Ingen av dem är leasad av kommunen. Alla är privatägda.

Bilarna ägs av cheferna och av deras barn, bröder, brorsöner och brorsdöttrar, svägerskor, fruar och makar, sambor, ex-sambor, svärsöner och svärdöttrars fäder.

ANNONS