"Du tas ifrån ditt värde som patient"

ANNONS
|

När personalbristen ökar under sommaren är det i sista ledet patienterna på SU som drabbas. En av många som hört av sig till GP och berättat om sina upplevelser av vården på SU under sommaren är Anna Janson. I juni fick hon veta att hon har bröstcancer.

– Man får ett besked som förändrar hela ens inställning till livet, ens barns förhoppningar, ens mans tro på vad man kommer kunna göra ihop i framtiden. Men i nästa andetag så ska man vänta på behandling i nio veckor, säger Anna Janson.

Enligt Karolinska Institutet bör bröstcancerpatienter opereras inom max tre veckor efter diagnos. Anna Janson fick till slut operationstid tidigare än planerat, men har fortfarande väntat i sex veckor – dubbelt så länge som rekommendationen.

ANNONS

– Man tänker inte på sånt här innan man själv är drabbad. Jag trodde inte alls att det skulle vara så illa. När man väl får veta hur lång tid det kommer ta är det som att en dörr stängs framför en.

Anna Janson är gift och har två barn, en son som är tio och en dotter som är sexton. Alla i familjen har påverkats starkt av diagnosen, och av att gå och vänta på operation.

– Det känns nästan inte som en sjukdom. För en sjukdom får du behandling och du vet ungefär vad den kan komma att innebära. Jag hade utan problem valt att börja med cytostatika under tiden jag väntade bara för att det skulle hända något.

På grund av sin diabetes har Anna Janson följt förändringarna i vården sedan slutet av sextiotalet. Hon har sett hur läkarbesöken blivit färre och färre, hur resurserna tunnats ut och prioriteringar blivit strängare. I och med cancerdiagnosen har hon fått uppleva en än mer utlämnad och ångestfull patientroll.

– Du tas ifrån ditt värde som patient. Du blir inte tagen på allvar, och du får känslan av att du inte är värd att behandla.

ANNONS