Domstol river upp planerna på 440 lägenheter i Lunden

Nästan tio års arbete ligger bakom planerna på förtätning av bostadsområdet Prästgårdsängen. Men planerna på 440 bostäder i Lunden hänger löst efter att en domstol beslutat att riva upp kommunfullmäktiges beslut.
– Så är det med den demokratiska processen, säger Eva Sigurd på stadsbyggnadskontoret.

ANNONS

Redan 2010 började Göteborgs stad arbeta med planerna på att förtäta bostadsområdet Prästgårdsängen i Lunden. Sedan dess har flertal program för området arbetats fram på stadens förvaltningar och så sent som i början av 2018 antog kommunfullmäktige en ny detaljplan för området.

– Det har ju hållit på i några år och man har väl egentligen räknat med att vara igång med byggstart vid det här laget, säger Eva Sigurd på stadsbyggnadskontoret.

Men detaljplanen har varit överklagad till Mark- och miljödomstolen sedan ett och ett halvt år tillbaka av 70 boende i närområdet. I dagarna kom domen: Kommunfullmäktiges beslut rivs upp och detaljplanen ogiltigförklaras.

ANNONS

– De som har överklagat detaljplanen har haft flera olika punkter som de har klagat på. De flesta har domstolen avvisat men har ändå valt att gå på det som handlar om insyn, utblickar, skuggningar, solljus och att man tar för mycket gårdsmiljö, säger Eva Sigurd.

Fakta: Nya detaljplanen för Prästgårdsängen

Den detaljplan som nu rivits upp av domstol innebär en förtätning av bostadsområdet Prästgårdsängen och ett område söder om Prästgårdsgatan med cirka 440 lägenheter i nya byggnader med 3-16 våningar. Det innebär också en påbyggnad av två befintliga byggnader med två våningar vardera.

Täcker utsikten för befintliga hus

Stadsbyggnadskontoret har dock utifrån domen haft svårt att avgöra vilka hus exakt det handlar om eller vilken del av planen som står för överträdelsen.

– Nu står det inte så mycket i domen och vi har lite svårt att tolka exakt vilka hus som domstolen pekar på, säger Eva Sigurd.

– Prästgårdsängen har i dag tre skivhus som inte står bredvid varandra, utan de står lite förskjutet. I dag har husen utsikt i princip åt båda hållen, även de lägenheter som är på botten. Oavsett hur höga hus vi gör, eller kompletterar med lägre hus, så stör det ju ändå utsikten för de som bor på de lägre våningarna. Frågan är nu om man ska förtäta området eller låta bli. Det hjälper ju inte så mycket om vi sänker en våning eller två.

Även gällande ett par villaägare söder om bostadsområdet har domstolen valt att gå på samma linje, nämligen att det kan bli störande skuggningar.

ANNONS

Oklart vad som händer näst

Stadsbyggnadskontoret kan nu välja att överklaga domen genom att begära prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen, göra om detaljplanen på nytt för att sedan skickas ut på granskning och remiss igen, eller till och med kasta planerna i papperskorgen.

– Vad det blir av detta vet jag inte. Vi har inte tagit något beslut på kontoret, säger Eva Sigurd.

Vad som står klart är att planerna för Prästgårdsängen, om de nu blir av alls, åtminstone blir försenade med ytterligare ett år.

– Jag skulle räkna åtminstone med ett år till innan det kan finnas en färdig antagen och lagakraftvunnen plan. Så är det med den demokratiska processen. Saker måste få ta den tid de tar, säger Eva Sigurd.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS