Denna illustration, från den förra dialogprocessen, visar en möjlig utveckling av Heden, med ny bebyggelse längs framförallt Sten Sturegatan (uppe till höger) och Parkgatan (uppe till vänster).
Denna illustration, från den förra dialogprocessen, visar en möjlig utveckling av Heden, med ny bebyggelse längs framförallt Sten Sturegatan (uppe till höger) och Parkgatan (uppe till vänster).

Dialogen om Heden görs om igen

Protesterna från inte minst Fotbollsgöteborg gör att stans politiker nu väljer att genomföra en helt ny dialogprocess om utvecklingen av Heden.

ANNONS
|

Alla de sex partierna som sitter i byggnadsnämnden – rödgröna S-MP-V och M-L-KD-alliansen – är överens om att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genomföra en ny dialogprocess.

Efter den första dialogprocessen fattade nämnden i vintras ett inriktningsbeslut som innebar att det skulle kunna byggas på delar av Heden: nya bostäder, kontor, handel men också byggnader med publikt innehåll som till exempel bad, bibliotek, kultur, konsert- eller sporthall. Illustrationer placerade den nya bebyggelsen framförallt på Hedens östra och norra sidor, det vill säga längs Sten Sturegatan och Parkgatan (mot Alléstråket). Alla fotbollsplanerna var samlade på den södra halvan av Heden, den mellan gång- och cykelbanan och Engelbrektsgatan.

ANNONS

Men flera aktörer, bland andra Göteborgsfotbollen, Gothia Cup och Partille Cup, hävdade att de inte alls hade fått vara med i dialogen på det sätt som de hade önskat.

Därför väljer politikerna nu att göra ett omtag, för att det ”är nödvändigt att säkerställa att utformningen av det framtida Heden är funktionell för de verksamheter som ska verka där”, skriver de sex partierna i ett gemensamt förslag.

Vänsterpartisten Johan Zandin som sitter i byggnadsnämnden säger till GP:

– Det var olyckligt att det blev flera månader av diskussion om den där illustrationen. Det är kanske bättre att diskutera helt förutsättningslöst.

Han bedömer att denna andra dialog kommer att pågå det kommande halvåret, innan nämnden sedan kan fatta ett nytt beslut om hur Heden kan utvecklas.

Trots omtaget bedömer Johan Zandin att det finns politisk enighet om en rad förändringar.

– Jag tror att vi skulle kunna bebygga 30–50 procent av Hedens yta, för att få ett levande Heden under mycket större delar av året än vi har i dag.

Alla dessa 30–50 procenten vore dock inte mark som i dag är obebyggd. Hotell Heden i östra hörnet, den provisoriska förskolan mot Engelbrektsgatan och de röda träkåkarna som idrotten disponerar i norra hörnet skulle i så fall rivas.

ANNONS

Samtidigt betonar vänsterpartisten:

– Vi behöver ju inte bygga på Heden för att vi saknar byggbar mark i stan. Vi har ju Frihamnen, Backa-plan, Ringön och andra områden där vi kommer att bygga. Vi kan bygga på delar av Heden både för att det skulle utveckla själva Heden och för att det också skulle hjälpa till att utveckla områdena runt omkring, inte minst öster om Heden.

Bohusgatan, som går från Heden bort till Nya Ullevi, har ju en fin trädallé men saknar gatuliv i dag.

– Jag tror att det är väldigt få göteborgare som tycker att man inte kan bygga eller förändra något alls på Heden, säger Johan Zandin.

ANNONS