Detta kan du göra under Västerhavsveckan

I veckan som kommer kan du både bygga musikinstrument av skräp och adoptera en strand. Men när Västerhavsveckan inleddes i helgen ägnades sig ett gäng åt ploggning.
– Ta med några kompisar eller familjen så har man roligt ihop, säger Florina Lachmann, projektledare på Ren Kust.

ANNONS
|

När GP når Florina Lachmann på söndagseftermiddagen är hon i ett sällskap om fem personer som ploggar i Sillvik, Torslanda. På förmiddagen var sex personer ute i Fiskebäck.

– Så det är inte så bra uppslutning tyvärr, konstaterar Florina Lachmann.

– Men det är en jätteflitig grupp, så vi har hunnit plocka jättemycket redan.

Ploggning? Jo, helt enkelt en variant av orden plocka och joggning. Du ger dig då ut i det fria och springer, samtidigt som du plockar upp saker som inte har i naturen att göra.

Och deras insats behövs, menar Florina Lachmann. Hon fann precis en nödraket i närheten av stranden, sedan det gamla vanliga; högvis av fimpar och prillor, plastförpackningar, engångsartiklar.

ANNONS

Oroar sig över framtida finansiering

Hon har varit engagerad i detta de senaste tre åren och är i dag projektledare för strandstädning på Ren Kust, ett samarbete mellan tio kustkommuner från Strömstad ner till Kungsbacka som inleddes 2012.

Ren Kust är statligt finansierat via Naturvårdsverket och Florina Lachmann oroar sig för om de kommer få finansiering för nästa år. Det mesta av skräpet kommer från havet, med havsströmmar som transporterar det till stränderna.

– Kommunerna klarar inte av att betala detta själva med egna medel, utan det måste finnas statlig finansiering för det. Utmaningen är att vi bara vet ett år i taget. Det betyder att vi inte kan planera så långt som det behövs.

Hur mår stränderna på Västkusten?

– På vissa platser har det blivit bättre. Vi har sanerat upp städsskulden som man brukar kalla det ibland. Då gräver man en meter djupt i sanden för att det finns så mycket som ligger under. Det som spolas iland blir liggande, så växer vegetation ovanför och så kommer biomassa, så det växer in.

Florina Lachmann är projektledare på Ren Kust och var ute och ploggade på söndagen.
Florina Lachmann är projektledare på Ren Kust och var ute och ploggade på söndagen. Bild: Ren Kust

Många stränder är utsatta

Just ploggningen ägde bara rum under söndagen, men Florina Lachmann påminner om att man annars bara kan ta en påse och ge sig ut.

– Ta med några kompisar eller familjen så har man roligt ihop.

ANNONS

Hon lyfter även fram att man kan ”adoptera en strand”, där man via ett interaktivt webbverktyg kan markera på en karta vart man har städat, eller om man vill hjälpa till på ett särskilt utsatt område.

– Vi är många som bor havsnära som då regelbundet plockar varsin strandbit, och så ansvarar de då lite för den biten, så att man regelbundet ser till att samma sträcka är ren.

Vidare tipsar hon om guidade vandringar i havsnära naturreservat. I Sillvik kommer en grupp ledda av en konstnär bygga musikinstrument av skräp.

– Hon som leder det pratar också flera språk som persiska, somaliska, arabiska, så det är fokus på att nya svenskar också ska få tillgång till temat.

Sillviksgruppen har varit ute en timme och ska på vägen tillbaka till uppsamlingsplatsen plogga på en liten stig inne i ett naturreservat. Florina Lachmann måste lägga på, hon måste springa ikapp de andra.

Västerhavsveckan pågår mellan 1-9 augusti.

Västerhavsveckan

Ploggningen är den del av Västerhavsveckan, som genomförs för att uppmärksamma havsmiljön, vars 12:e upplaga startade på lördagen och som pågår till nästan söndag. Längs hela Västkusten, från Koster i Bohuslän ner till Landskrona, sker mängder av programpunkter.

Det rör sig om allt från utställning över västsvenska hajar, till kajakpaddling, filmvisningar, digitala seminarier och möjlighet att prova på sportfiske. En skillnad från tidigare år är förstås att restriktionerna kring covid-19 tvingat arrangörerna att ändra i upplägget.

Sedan 2008 arrangerar Västra Götalandsregionen, tillsammans med ett hundratal aktörer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS