"Det här är för jävligt, det gör ont i hjärtat"

Förtvivlad och förbannad. Så beskriver Ann-Sofie Hermansson (S) sina känslor efter dådet i Biskopsgården. – Pojken var i åttaårsåldern. Det som hänt är helt jävla meningslöst, säger hon.

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande fick information om nattens händelser av stadsdirektören tidigt på måndagsmorgonen.

– Jag är, som alla andra, förtvivlad och förbannad. De drabbade i Biskopsgården äger all min empati och sympati. Det här är för jävligt, det gör ont i hjärtat. Jag kan inte ens formulera det ordentligt, säger hon.

När GP talar med Ann-Sofie Hermansson vid lunchtid har hon inte tänkt åka ut till Biskopsgården men säger att hon får se hur dagen fortsätter.

– Alla jag mött på jobbet i dag är fullständigt bedrövade. Även om ett liv alltid är ett liv så tar det extra hårt när det gäller ett barn.

ANNONS

I första hand en polisiär fråga

Ann-Sofie Hermansson vill också vara tydlig med att situationen i Biskopsgården just nu i första hand är en fråga för polisen:

– Kriminella, fruktansvärda handlingar är en polisiär fråga.Från kommunens sida kan vi bara fortsätta det förebyggande arbetet, genom det välfungerande samarbete som vi redan har med polisen när det gäller att öka tryggheten i Biskopsgården och andra stadsdelar.

Hon säger att göteborgare hon möter tar upp frågan om gängkonflikterna med henne.

– Det finns en oro, en känsla av otrygghet när detta kommer på tal och det har jag all respekt för. Vi måste fortsätta öka människors trygghet. Får vi inte ordning på detta tar det udden av allt bra som Göteborg faktiskt också har.

"Medborgarna har ledsnat"

Ann-Sofie Hermansson tar också upp vad polisen sagt efter dödsskjutningen på Vår Krog & Bar:

– Polisen har berättat hur medborgarna ledsnat, de tycker att det räcker nu. Därför är fler benägna att berätta för polisen, att vittna. Det civilkuraget är viktigt och det vill vi från kommunen stärka, säger hon.

Marina Johansson (S) är kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

– Det är så fruktansvärt, detfinns inga ord för att beskriva det. Det är rent ut sagt för jävligt, säger hon.

ANNONS

Hon berättar att kommunen aktiverade sin krisledningsgrupp under morgonen, och fler fältassistenter är ute för att möta frågor frånunga i Biskopsgården.

Goda resultat av trygghetsprojekt

Göteborgs alla stadsdelar har ett Trygg i-projekt, ett samarbete mellan staden och polisen för att öka tryggheten. Utifrån en årlig enkät i varje stadsdel beslutar respektive myndighet om insatser som bör göras. Det kan handla om allt från att öka gatubelysning till att det behövs fler poliser ute.

– Det arbetet har gett väldigt goda resultat, både Brottsförebyggande rådet och rikspolischefen har sagt att alla kommuner borde jobba på det här viset, säger Marina Johansson.

Men tror du verkligen att Trygg i Västra Hisingen kan förhindra händelser som att någon kastar in en handgranat i en lägenhet?

– På sikt tror jag faktiskt det. Sex områden i Göteborg hör till de som polisen klassar som Sveriges 15 mest utsatta områden. Då är det viktigt att vi kraftsamlar tillsammans med polisen och det kommer vi också att göra. Försåhär kan vi inte ha det.

Under tisdagen kommer kommunens högsta tjänstemän och polisledningen att ha ett möte för att diskutera en gemensam strategi för att öka tryggheten. Den ska presenteras i oktober, enligt Marina Johansson.

ANNONS