Ledningen för Demokraterna i Göteborg: Veronica Öjeskär, Martin Wannholt, Jessica Blixt och Henrik Munck.
Ledningen för Demokraterna i Göteborg: Veronica Öjeskär, Martin Wannholt, Jessica Blixt och Henrik Munck. Bild: Jenny Ingemarsson

Demokraterna kräver 300 miljoner för att lösa skolkrisen

Nedskärningar, rektorer som hoppar av och elever som får skolplats på andra sidan staden. Det håller inte, menar Demokraterna som i ett nytt yrkande kräver att skolan och förskolan i Göteborg får 300 miljoner kronor i ett extra tillskott.

ANNONS
|

Under torsdagen berättade GP om hur Gustav Färm, 9 år, som placeras på Gårdstensskolan – långt från Kärra där han bor. Han är en av många som tvingas till långa resor till skolan, som en konsekvens av det nya system som införts för skolplaceringar.

Tidigare i veckan berättade vi också om att rektorn för Styrsöskolan säger upp sig i protest mot de neddragningar hon tvingas till för att hålla budget.

Kräver mer pengar

Demokraterna i Göteborg ser ett mönster: en underfinansierad budget som slår stenhårt på verksamheten.

– Jag är inte så stolt över att vara politiker när jag ser vad de politiska besluten får för konsekvenser för stadens barn. Vi måste göra någonting åt det här. Jag kan inte se mig i spegeln annars, säger Jessica Blixt, kommunalråd (D).

ANNONS

I ett yrkande till nästa möte i kommunstyrelsen föreslår Demokraterna att grundskolenämnden får ett extra tillskott om 200 miljoner kronor och att förskolenämnden får ett tillskott om 100 miljoner kronor.

Varnade för konsekvenserna

– Vi varnade för kraftiga nedskärningar när vi såg alliansens budget. Vi såg vad det skulle få för konsekvenser och det har mycket riktigt blivit så att vi har ett fokus som ligger på budgeten – inte på elevernas kunskapsutveckling. Och det vittnar rektor efter rektor om, säger Jessica Blixt.

Hur skulle extra pengar kunna lösa problemet med dåliga skolplaceringar?

– Det finns flera anledningar till att det blivit så här, men det viktiga är att lösa det så att det blir så bra som möjligt för barnen. Vi måste ha barnens bästa i fokus. Då måste man göra vad som krävs. I områden där vi har för få skollokaler måste vi titta på alternativa lösningar, som paviljonger. Det är inte rimligt att du ska behöva åka över halva staden för att du ska ta dig till skolan, så som det ser ut nu.

Krävdes återremiss

Det var först efter en viss turbulens som alliansen fick igenom sin budget – som bygger på neddragningar över hela linjen – i höstas. Demokraterna och Socialdemokraterna protesterade mot just neddragningar i skola och förskolan och fick efter en återremiss igenom vissa justeringar på den punkten.

ANNONS

– Vi gjorde vad vi kunde med återremissen för att försöka rädda upp det vi såg, säger Jessica Blixt.

Och hur kommer det sig att ni kräver ännu mer pengar nu – det finns ju en gällande budget?

– Regeringen har ju aviserat ett utökat kommunbidrag. Där finns pengar som vi kan använda till att rädda situationen på skolorna.

Tveksamt med stöd

Socialdemokraterna, som agerade tillsammans med Demokraterna för att höja anslaget till skolan under budgetprocessen i höstas, har ännu inte tagit ställning till hur de ser på Demokraternas yrkande.

– Vi har precis sett det och behöver titta på det mer noga, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) håller med om att vissa skolplaceringar blivit väldigt olyckliga och att det måste rättas till. Där har MP lagt ett yrkande i grundskolenämnden. Hur hennes parti kommer att ställa sig till Demokraternas yrkande är för tidigt att säga.

– Att lägga mer pengar på skolan ligger helt i linje med vår politik, men vi det framgår inte riktigt i yrkandet var de får de här pengarna ifrån, så vi får nog återkomma, säger hon.

Kommunstyrelsens vice ordförande Helene Odenjung (L) håller med om att skolorna behöver pengar till bland annat lokaler.

ANNONS

– Vi håller på att titta på ett paket av insatser riktat till skolan just nu, men vi är inte framme än, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS