Kaffe i pausen. Toni (längst till vänster) och hans tre vänner utgör åklagarens nyckelvittnen i det stora målet rörande människohandel i tingsrätten. De påstås ha tvingats att tigga i Göteborg för andra personers räkning.
Kaffe i pausen. Toni (längst till vänster) och hans tre vänner utgör åklagarens nyckelvittnen i det stora målet rörande människohandel i tingsrätten. De påstås ha tvingats att tigga i Göteborg för andra personers räkning.

De tvingades tigga: "Längtar hem"

Fyra av Europas allra fattigaste, mest utsatta, medborgare i en kamp för rättvisa i svensk domstol. – Jag vill bara ha de pengar som jag ärligen tjänat ihop och sen åka hem, säger gravt synskadade Toni.

ANNONS
|

Det är första dagen i det stora målet i Göteborgs tingsrätt, gällande människohandel i tiggerisyfte.

Fyra av fem utpekade offer inställde sig, efter att ha beviljats tillfälligt uppehållstillstånd för att få möjlighet att vittna.

–Vi har haft det bra i väntan på rättegången. Jag älskar de där tjejerna som tagit hand om oss, skrattar Toni och tittar kärleksfullt bort mot två kvinnor från socialtjänsten.

Läs också:Synskadade mannen utsatt för hård press och hot

Han och hans kamrater kräver i första hand kompensation för utebliven betalning under de månader då de tvingats tigga utanför butiker och köpcentrum i Göteborgsområdet.

Deras målsägandebiträde har dock även yrkat på skadestånd för kränkning, sveda och värk på summor mellan 87000 och 112000 kronor.

ANNONS

Vad skulle du göra om du trots allt fick så mycket pengar?

–Kanske låta operera mina ögon. Det är mycket, mycket dyrt i Bulgarien, svarar Toni.

Vad tycker du om uppståndelsen kring ert fall här i Sverige?

–Det är okej, i alla fall inte nervöst eller så. Det jag hoppas är att få igen det som jag faktiskt tiggt ihop. Jag längtar hem. Vi har varit borta länge nu.

Du tar hand om din blinde vän, och leder omkring honom här, trots att du själv knappt ser någonting alls. Hur hänger det ihop?

–Ja, det är klart. Vi har varit kompisar i 40 år nu, i ur och skur.

Under förhandlingen lade Toni handen på Mitkos arm och axel, eller runt hans nacke, för att lugna honom i den stressade situationen.

Stöttning på plats fanns annars också från både polis- och socialmyndigheten. Pådraget runt de fyra männen var massivt.

På måndag ska kvartetten vittna inför rätten i detta prestigeärende. Eller som en polis sa:

–Vinner vi inte detta människohandelsmål, med den bevisning vi har, så är det fritt fram för den här verksamheten i framtiden.

För vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand handlar det om att styrka beroendeförhållandet mellan de åtalade organisatörerna och de utnyttjade tiggarna.

ANNONS

Stillbilder, rörlig filmer, taffliga bokslut i kollegieblock och telefonavlyssning talar emot de tilltalade.

Men de misstänkta nekar envist. En av dem hävdade, genom sin advokat, att alla inblandade ingått i en grupp som inneburit lika rättigheter och skyldigheter, samma inkomster och utgifter.

Cecilia Kongbäck, den äldre broderns försvarare:

–Min klient har åkt fram och tillbaka mellan Sverige och Bulgarien i flera år. Han har plockat bär, lagat bilar och gjort andra småjobb. Han har i sitt sociala nätverk i hemlandet tagit hand om två av dessa målsäganden (den multihandikappade kvinnan och en äldre rörelsehindrad man). De har så att säga tillhört hans familj.

Thomas Ahlstrand var av en diametralt motsatt uppfattning. Han inledde sin gärningsbeskrivning på följande vis:

–Vi öppnar här ett fönster till den gamla världen. Den som vi i Sverige lämnade 1914. Där människor inte var fria, självständiga individer. Där vi delade upp herrar och drängar, patroner och klienter, riddare och tjänare.

Han tillade i nästa mening:

–Det är denna typ av relationer som ligger till grund för beteendet i det här målet. Det är en tillvaro där någon bestämmer och några lyder.

Alltihop startade genom polisens spaning på den multihandikappade kvinna som placerats i gångtunneln mellan Centralen och Nordstan.

ANNONS

–Hon var fast där under hela dagar. Och kunde inte ta sig därifrån. Detsamma har definitivt gällt de två offren som inte kan se. De har inte haft något att välja på, förklarar åklagaren.

Fyra personer har åtalats i målet. Det är två bröder (födda 1973 och 1976) som misstänks för människohandel, samt den enes hustru (född 1983) för medhjälpsbrott.

Dessutom står en annan man (född 1984 och bosatt i Bergsjön) inför rätta. Han misstänks ha hyrt ut lägenheterna där tiggarna förvarats.

Samtliga har suttit häktade sedan i början och mitten av november i fjol. De förnekar brott.

Fem offer är kallade att vittna. Fyra dök upp i går.

Enligt utredningen har huvudmännen haft ytterligare minst tre personer i tvångsarbete, men dessa har inte gått att hitta.

ANNONS