På internationella kvinnodagen samlades kvinnor och transpersoner för att uppmärksamma otryggheten i natten, genom en gatufest i centrala Göteborg.
På internationella kvinnodagen samlades kvinnor och transpersoner för att uppmärksamma otryggheten i natten, genom en gatufest i centrala Göteborg. Bild: Per Wahlberg

De tar tillbaka natten med samba och slagord

Stormiga vindar och isande kyla. Det stoppade inte organisationen Ta natten tillbaka 2019 att genom samba och gatufest manifestera för kvinnors och transpersoners otrygghet vid mörkrets inbrott.
– Känns maffigt att ta tillbaka platser vi anser tillhör oss, säger arrangören.

ANNONS

Den internationella kvinnodagen uppmärksammas på flera sätt i Sveriges näst största stad. Bland annat genom en gatufest i Göteborgsnatten. Vid niotiden på fredagen hade över 100 kvinnor och transpersoner samlats för en separatistisk manifestation.

Och körsång där man sjunger bland annat Bonnie Tylers "Holding out for a hero" var del av uppvärmningen innan gruppen skulle marschera från Masthuggstorget till Götaplatsen.

Inga män

– Den separatistiska formen av den här manifestationen gör att det blir en ökad trygghet för deltagarna, säger Nora Eriksson, från arrangörsföreningen Ta natten tillbaka 2019.

Att manifestationen är separatistisk innebär att män som är födda till män vid födelsen inte får delta i marschen, utan bara kvinnor och transpersoner.

ANNONS

– Det finns ju en del som kritiserar det här upplägget, men samtidigt finns det så många evenemang, även på internationella kvinnodagen, där män ju är välkomna, säger Nora Eriksson.

Men överlag brukar reaktionen till den feministiska gatufesten, som arrangeras för andra året i rad, vara positiva. Men att arrangera gatufest i hårda vindar och några få grader över nollan kan vara svårt.

Vill ta tillbaka Andra lång

– Vi har fått vara tydliga med att man måste ha varma kläder och röra på sig. Men det ska vi också göra, så det känns ju bra, säger Nora Eriksson.

Och det som arrangören ser mest fram emot är början på marschen, genom Andra Långgatan. En plats Nora Eriksson ofta upplever att personer skriker och beter sig obehagligt mot kvinnor och icke-män.

– Det känns väldigt maffigt att kunna känna sig trygg och ta tillbaka en plats vi tycker tillhör oss, säger Nora Eriksson.

Världen över

Men det är inte bara i Göteborg som man genomför gatufester på internationella kvinnodagen. Även i Stockholm och Malmö äger de rum, tillsammans med ett 30-tal i övriga världen.

Evenemanget har skett tidigare i Göteborg, men låg på is fram tills förra året.

– Så länge kvinnor och transpersoner känner sig otrygga under natten, kommer vi fortsätta att göra detta, säger Nora Eriksson.

ANNONS

Och intresset blir bara större och större. Enligt arrangörerna i lila västar är det bra mycket fler som är med i årets gatufest än i fjol.

ANNONS