De samlar in skor - för att stoppa nazism

Den antirasistiska föreningen TNKVRT samlar in skor till förmån för Göteborgs Räddningsmission. Varje sko symboliserar varje individ vars liv släcktes i Auschwitz. – Om vi normaliserar nazistisk propaganda kan det bli en repris på det som hände för 80 år sedan, säger arrangören Danny Lam.

ANNONS
|

Klackskor, sneakers, ballerinaskor, stövlar och sandaler är några av de olika skomodellersom ingår i en skohögsom har byggts upp i Slottsskogen i Göteborg under söndagen, vilket P4 Göteborg tidigare har rapporterat om.

Bakom den stora skohögen stården antirasistiska föreningen TNKVRT.

Under Almedalsveckan fanns det en liknande installation som bestod av hundratals skor men som plockades bort av ett tiotal personer, trots att den hade tillstånd att finnas på platsen.

Installationen hade placerats som en motståndsaktion gentemot Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Almedalen.

Även Danny Lam var på plats i Almedalen och ifrågasatte varför nazister var välkomna att delta.

– Vi är trötta på att nazister tas emot med öppna armar.För oss är det obegripligt att organiserad nazism är lagligt, säger Danny Lam, en av arrangörerna.

ANNONS

LÄS MER:Tio personer misstänkta för brott i Almedalen

300 insamlade skor

Samtliga insamlade skor, drygt 300 stycken, doneras till Göteborgs Räddningsmission som lider av skobrist.

– Omvi normaliserar nazistisk propaganda kan det bli en repris på det som hände iAuschwitz för 80 år sedan. Det som hände då var att åsikter normaliserades. Dethände inte på en och samma dag, utan byggdes upp allt mer, och det vill vi förmedla med den här skohögen,säger han och fortsätter:

– En sko symboliserar varje individ vars liv tagits på grund av rädsla och hat för det som är skrämmande.

"Krig på alla plan"

Berit Sanker från Göteborg är en av de som under dagen har lämnat skor i Slottsskogen.

– Jag har varit här och lämnat skor för att jag tror på att vi ska få visa vad vi känner, vad vi oroar oss för och vad vi behöver uppmärksamma, säger hon.

Hon berättar att hon besökte Syndikalistiskt Forum bara några månader innan attentatet inträffade tidigare i år.

– Och plötsligt var det där. Det känns som att det är krig på alla plan. Alla har så mycket olika åsikter och vi strider och fördärvar för varandra.

Johan och Felix Tandberg känner igen initiativet från Almedalen och har under dagen varit på plats vid den stora skohögen.

ANNONS

De berättar att de båda upplever att rasism och nazism blir allt mer vardagi samhället.

– Det är skrämmande. Det känns som att det blir mer accepterat och får mer utrymme. Det är svårt att veta hur man bäst ska agera, säger Johan Tandberg.

"Vivill inte skapa bråk"

Danny Lam berättar att en förhoppning är att fler städer ska hoppa på förslaget för att uppmärksamma vad som pågår.

– Vi vill inte skapa bråk med nazisterna, utan gör det här för att uppmärksamma vad som pågår och skapadiskussion, det är det vi vill.

ANNONS