De rikaste drar ifrån i Göteborg

ANNONS
|

–Jag har insekter under golvet, säger kvinnan med det mörka, långa håret och arga tonfallet.

Fastighetsskötaren lutar sig ut genom sidorutan till golfbilen som bär det privata fastighetsbolagets namn:

–Är det i köket?

–Nej, i hallen, säger kvinnan. Hon ger fastighetsskötaren sitt lägenhetsnummer och de kommer överens om att göra en kontroll de närmaste dagarna.

–Inshallah (om gud vill), säger den arga kvinnan och vänder på klacken för att gå hem igen.

Vi står på asfalten framför betonghusen på Atmosfärgatan. Fem våningar skjuter de upp från asfalten i det annars grönskande Bergsjön.

Här bor de med lägst medelinkomst i hela Göteborg. Medan hyran och priset för ett paket mjölk ökat under de senaste tjugo åren har medelinkomsten här, där färgen flagar från fönsterkarmarna och betongen på sina håll lossnat från fasaden, bokstavligen rasat.

ANNONS

• 1994 var den genomsnittliga årsinkomsten på Atmosfärgatan 97000 kronor, i kronor och ören räknat.

• I dag är den genomsnittliga årsinkomsten istället 80489 kronor.

Räknar vi om summorna till dagens penningvärde blir minskningen ännu större - från 122566 kronor 1994 till 80489 kronor i dag.

En av fastighetsskötarna berättar senare att den arga kvinnan ska ha slagit larm redan för tio månader sedan. Fastighetsbolaget Balder som nyligen köpt in sig i Bovista som äger fastigheterna säger att de går igenom alla områdets lägenheter för att åtgärda tidigare ägares mycket eftersatta underhåll.

Jag frågar efter någon som bott i området under längre tid och får en rödlätt man med rödgrå mustascher utpekad åt mig. Han har precis stigit av buss 58 och går genom grönskan bort mot de lägre hyreshusen på Atmosfärgatan.

–Kolla med han, han har bott här i all evighet, säger en av fastighetsskötarna.

Mannen med mustascherna heter Emil Neuman, pensionär som bott på Atmosfärgatan i 27 år. Han säger att han stortrivs, men är inte förvånad över att just det här området har låg medelinkomst. Så har det varit länge. Den stora skillnaden, enligt honom, är att det i dag är fler invandrare på Atmosfärgatan och fler är arbetslösa.

ANNONS

–Tidigare var det mer svenskar med jobb med dåligt betalt, nu är det nästan bara invandrare som ofta inte har något jobb alls, säger Emil Neuman.

Runt omkring oss springer och stojar barn i alla åldrar. Det är liv och rörelse på Atmosfärgatan där den öppna arbetslösheten är på 25 procent men ännu fler saknar ett jobb att gå till. Bakom mer än varannan lägenhetsdörr lever en familj som får klara sin försörjning med socialbidrag – försörjningsstöd.

–Det är nog inte många som bor här i dag som också bodde här för tjugo år sedan, folk flyttar in och så byter de till något annat ställe, säger Emil Neuman.

Det är tystnaden som först slår en när man kommer fram till Atmosfärgatans motsats långt ute i väster. I Långedrag tränger grönskan fram mellan de nakna klipphällarna som försvinner först nere vid havskanten. Villaträdgårdarna prunkar och de små gatorna slingrar sig tomma mellan villaträdgårdarna. Det är tidig eftermiddag och få är hemma i villorna förutom pensionärer och en och annan föräldraledig småbarnsförälder.

Den öppna arbetslösheten i Långedrag är på någon enstaka procent, andelen som går på socialbidrag så liten att kommunens tjänstemän inte lämnar ut uppgiften av sekretesskäl – siffran är så liten att den kan verka utpekande på den eller de den berör.

ANNONS

De lekande och stojande barnen från Atmosfärgatan saknas men vi möter desto fler män som arbetar, hantverkare med morakniven hängande vid sidan; som målar om, bygger till. På var och varannan uppfart står bilar med namnet för något av Göteborgs många mindre byggbolag. Med rot-avdrag eller ej, byggs det för fullt i området.

Framför en av de större villorna ned mot spårvagnshållplatsen Roddföreningen hugger Kreshnik Turani en stor vacker kallmurad stenmur. Han berättar att han arbetat med muren i tre månader i sträck och ännu har han en bra bit kvar.

–Jag har gett dem garanti för att den kommer hålla i femhundra år säger han stolt och förklarar den kallmurade stenmurens fördelar framför en där stenarna är murad med bruk.

Kreshnik Turani har haft många kunder i området de senaste åren. En konkurrent eller kollega, beroende på hur man ser på det, arbetar på andra sidan berget, på en villa som enligt Kreshnik nyligen varit till salu för 65 miljoner kronor.

–Men alla är inte jätterika här heller, säger Kreshnik Turani.

–Det finns en hel del pensionärer som bor här också, det har en kollega sagt.

Fakta: De rika och de fattiga

Långedrag och Atmosfärgatan har i dag drygt trehundra boende i yrkesverksam ålder.

ANNONS

I Långedrag är 2 procent öppet arbetslösa. På Atmosfärgatan 25 procent. I hela Göteborg 7 procent.

I Långedrag hade 69 procent av invånarna eftergymnasial utbildning. På Atmosfärgatan var motsvarande siffra 20 procent.

I Långedrag är tio procent av invånarna födda i utlandet. På Atmosfärgatan: 65 procent.

I Långedrag äger 92 procent av de boende sin bostad, antingen som bostadsrätt eller villa. På Atmosfärgatan bor alla, 100 procent, i hyresrätt.

GP har begärt ut statistik över inkomster i Göteborg för att lokalisera det område med lägst respektive högst inkomst. Den minsta tillgängliga statistiska enheten i Göteborgs stads statistik är så kallade basområden. Dagens uppgifter har jämförts med statistiken för 1994.

Med medelinkomst avses förvärvsinkomst för invånare i yrkesverksam ålder, 25-64 år.

ANNONS