De protesterar mot militärövningen Aurora 17

I går drog Aurora, den största militärövningen på över 20 år, igång i Sverige. I Brunnsparken visar fredsrörelsen sitt motstånd.

ANNONS
|

Under veckan står ett antal representanter från svenska fredsrörelsen vid Brunnsparken med bokbord, flyers och protestlistor. Anledningen är Aurora 17, en internationell militärövning med 21 000 deltagare, som drog igång i går. Hela övningen är beräknad att kosta 580 miljoner kronor, pengar som enligt motståndarna hade kunnat användas bättre på annat sätt. – Det är våra skattepengar. Det hade kunnat användas till flyktingar, fattiga och planetens överlevnad. Det finns inga militära lösningar på konflikter, säger Inger Gustavsson, engagerad i Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Deltagare från utlandet

Tomas Magnusson, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen i Göteborg, säger att han inte är emot att svenskt försvar övar. – Det vi protesterar emot är att utländska deltagare är med. Sverige har varit alliansfritt i 200 år och det har gynnat oss. Vi har gjort en viktig insats för freden, säger han. Tomas Magnusson ser även risker ur miljöaspekter med övningar som Aurora. – Om de övar i vattnet kan det till exempel spridas bly och koppar som de inte kan plocka upp. Övningen pågår mellan 11 och 29 september och genomförs på marken, till sjöss och i luften. Bland de sammanlagt cirka 21 000 deltagarna finns militärer från Sverige USA, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och Danmark. – Vi gör denna övning för att stärka vår egen försvarsmakt och öka vår operativa förmåga, säger Caroline Karlsson, kommunikatör på Försvarsmakten. Förberedelserna pågår för fullt då förband från utlandet anlände under gårdagen. – Vi tar emot förbanden i Göteborg och sedan sprids de i landet. Det kommer att ske transporter med flyg, fartyg, landsväg, järnväg och vid hamnen. Allmänheten kommer att märka att det rör sig mer militärer runtom i Göteborg än vanligt, säger Caroline Karlsson.

ANNONS

Hur kommer trafiken att påverkas av övningen? – Det kommer behövas mer tålamod då det inte kommer att flyta på samma sätt som det brukar. Det blir många stridsfordon som rör sig i trafiken under några dagar framöver. Främst kommer det att röra sig om transporter vid hamnen och till och från Hisingen.

Enligt motståndarna till Aurora 17 kan övningen innebära ett närmande till Nato. Har de fog för sin oro? – Det här har inget med Nato att göra. Vi gör den här övningen för att öka vårt försvar, det handlar inte om Nato. Bland dem som protesterar finns farhågor att kärnvapen kan införas i landet i samband med övningen. Men enligt Caroline Karlsson finns det ingen anledning att oroa sig för det. – Sverige tillåter inte att kärnvapen utplaceras eller medförs till svenskt territorium och allt kommer att genomföras enligt svensk lagstiftning så nej det kommer inte att medföras några kärnvapen från andra länder.

Kan övningen innebära någon annan risk för allmänheten? – Vi kan aldrig garantera att ingenting händer under övningen, man får ha respekt för militär verksamhet och hålla sig ifrån skottlinjen. Vi kommer att öva på platser utanför militära anläggningar men då är det ofta skyltat. Det är viktigt att allmänheten inte bryter mot skyltningen.

ANNONS

Fakta: Aurora 17

  1. Den största militära övningen som genomförts i Sverige på över 20 år.
  2. Sammanlagt deltar 21 000 militärer från åtta länder.
  3. De områden som berörs är främst Göteborg, Mälardalen, Stockholm och Gotland.
  4. Platser där militär verksamhet sker i länet är Landvetter flygplats, Säve, Göteborgs hamn och Såtenäs flygplats.
  5. Under övningen kommer tunga transporter att ske i dessa områden.
  6. I Västra Götaland genomförs mottagning av utländska förband mellan 11 och 20 september.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS