De längtar till solen och värmen

Svenskarnas sug efter en bostad i solen har aldrig varit större. I helgen lever drömmen om värmen på fastighetsmässan Köpa Hus Utomlands.

ANNONS
|

En gråmulen lördag i mars. Göteborgsvädret står i stark kontrast till det som mäklarna inne i mässhallen talar om. Regntunga moln och fem plusgrader gentemot turkost hav, vita stränder och blå, skyfria himlar. Det bekymmerslösa livet i solen är till salu.

Anette och Ulf Hultsten står i en monter och betraktar en panoramabild över ett lägenhetskomplex i södra Spanien. De har haft hus i Spanien förut och funderar på ett nytt. I dag är de mest här för att titta och få inspiration. Men varför just Spanien?

– Det är bra klimat och ett fint språk. Vi kan lite spanska så man kan kommunicera. Vi tittar på Portugal också, men där har vi aldrig varit, säger Anette Hultsten.

ANNONS

Intresset har ökat kraftigt

Hon och hennes man är långt ifrån ensamma om att drömma om Iberiska halvön. Under första kvartalet 2016 köpte svenskar 1 004 bostäder i Spanien och ländernas montrar är populära hos helgens besökare på Svenska Mässan. Spanien har varit svenskarnas favoritdestination länge och Portugal sägs vara den nya, heta uppstickaren. Trygga länder som ligger Sverige nära både geografiskt och kulturellt. Billiga, smidiga flygförbindelser och förmånliga pensionsvillkor lockar. Och så förstås klimatet.

Det är en bild som Fastighetsbyråns Mallorcastationerade mäklare Stefan Wiezell delar.

– Intresset ökar generellt, men speciellt för Spanien och Portugal. Antalet svenskar som köpte hus i Spanien ökade med 30,9 procent mellan 2015 och 2016, berättar han.

Allt fler yngre köper hus utomlands

Mäklarna har också noterat att intresset har gått ned i åldrarna. Den stereotypiserade bilden av utlandsköparna som pensionärer och höginkomsttagare, utmanas nu av allt fler köpare i åldersgruppen 35-60.

– Det är många barnfamiljer. I stället för sommarstugan i Sverige så köper man en lägenhet utomlands, säger Stefan Wiezell.

Åsa Holmsten, projektansvarig för mässan, konstateraratt man känner av det ökade intresset tydligt.

– Vi anordnade samma mässa i Stockholm för två helger sedan och hade besöksrekord med 7000 gäster. Vi förväntar oss en välbesökt mässa även här i Göteborg. Det är så himla stort intresse för det här just nu, säger hon.

ANNONS

Portugal drar mest

Inne i mässhallen står två par och studerar en färgglad karta över Spaniens sydkust. För Monica och Per-Arne Pennings från Alingsås är drömmen om värmen något som har legat och grott länge. En semester känns inte tillräckligt. De vill flytta för gott.

– Ska man få ta del av pensionsförmånen måste man flytta helt. Men det blir om några år. Det är inget man gör över en natt, säger de.

Tillsammans med vännerna Ann och Karl Kristiansen från Herrljunga ska de gå på seminarium om både Spanien och Portugal. Just nu är det Portugal som drar mest. Men mestadels är de här för att få inspiration.

– Man kanske kan träffa lite folk och få lite tips och tricks. Det är en rolig grej att åka på en gråmulen dag, säger Ann Kristiansen.

Det är inte bara Spanien och Portugal som finns representerade på mässan. För den intresserade går det även att fynda en solig bostad i till exempel Frankrike, Italien, Thailand, Turkiet och Mexiko.

Mässan Köpa Hus Utomlands pågår fram till och med klockan 17 på söndagseftermiddagen.

Fakta: Köpa hus i utlandet

Lagar och regler skiljer sig mellan olika länder. Sätt dig in i vad som gäller i det land du tänker köpa bostad i. Det kan vara en idé att anlita en lokal advokat som vet vad som gäller vid köpet. Detta kan mäklarkontoret ofta hjälpa till med.

Svensk lag gäller inte för köp av bostad utomlands. Kontrollera därför att den svenska mäklaren har en tilläggsförsäkring för utlandsförsäljningar.

Man kan få räkna med vissa tilläggskostnader utöver köpeskillingen. Det kan till exempel handla om administrativ och juridisk hjälp, skatter och anslutningsavgifter. I vissa länder tillkommer även moms eller en överföringsskatt på fast egendom, vilket läggs ovanpå det överenskomna priset.

Budgivning och förhandling kan skilja sig en del från hur det går till i Sverige. I många länder är det vanligt att säljaren gör en snabb affär med den köpare som är beredd att betala det begärda priset. Långdragna budgivningar är med andra ord inte lika vanliga som i Sverige.

Källa: Hemnet

ANNONS