De är väljarna som kan avgöra valet

Välutbildade tjänstemän som pendlar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna kan avgöra vilket block som vinner valet. Det säger professorn i statsvetenskap Henrik Ekengren Oscarsson.
– De strömmarna avgör färgen på regeringen, om Alliansen eller de rödgröna blir störst, säger han.

ANNONS
|

Näringsministern Mikael Damberg (S) är i Krokslätt och träffar väljare som partiet ser som avgörande i höstens val. Det handlar om tjänstemän i privat och kommunal sektor.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att mellan åtta och tio procent av väljarna rör sig mellan blocken. Ofta handlar det om medelålders i karriären. Om storstadstjänstemän.

– De byter direkt mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Han säger att Moderaternas tapp över blockgränsen i förra valet har kommit i skymundan av tappet till Sverigedemokraterna.

– Det har varit väldigt lite fokus på väljarna som partiet tappade över blocket.

ANNONS

Det brukar vara typiska höger-vänster-frågor som får de här väljarna att byta parti. Som välfärd och skatter.

– De är som en termostat. Är skatterna för höga går de högerut. Tycker de att välfärden inte längre levererar drar de vänsterut. Samma rörelse såg vi 2006. Då ville väljarna ha Alliansens jobb- och skattepolitik, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Han säger att det blir en form av medelklassuppror om skatterna sänks för mycket.

– Då vill man ha in mer resurser i våra offentliga system. De här väljarna pendlar.

Höger-vänster-frågor viktiga

I GP/Sifos senaste väljarbarometrar har rörelsen mellan blocken varit liten och det är jämt mellan blocken. Än så länge rörelsen varit inom blocken, mellan exempelvis M och C och från MP till de andra rödgröna partierna. Henrik Ekengren Oscarsson säger att blockbyten ofta äger rum senare, närmare valet.

– För att S ska kunna ha hålla kvar och locka till sig alliansväljare vill man ha en valrörelse som handlar om välfärdsfinansiering. Eller om vinsterna i välfärden, som är en typisk höger-vänster-fråga.

Skolan är en annan sådan potentiellt avgörande fråga. Henrik Ekengren Oscarsson säger att man i förra valet kunde se stora rörelser från dåvarande FP till S, eftersom skolorna var högt på dagordningen.

ANNONS

– Då uppfattade väljarna att S hade bättre politik på skolområdet. Det här jobbar L på nu, för att vinna tillbaka gamla S-väljare. Av allt att döma kommer valrörelsen handla om sjukvård, skola, utbildning och migration.

Så sent som i tisdags släppte Alliansen förslag på hur skolan kan förändras, bland annat genom att införa en tvåårig yrkesskola.

Henrik Ekengren Oscarsson säger att M å sin sida vill locka tillbaka storstadstjänstemännen med fortsatta utfästelser om jobbskatteavdragen. Alliansen har lättare att framstå som eniga när de pratar om höger-vänsterfrågor. – De har åtta års vana av det. Alliansen har svåra problem att komma överens om migrationspolitiken. M verkar vilja bordlägga frågan till efter valet och få till en migrationspolitisk överenskommelse då. Det är ett sätt att styra bort frågan.

Han säger att inget block hittills har något att presentera för väljarna på det migrationspolitiska området.

– Eftersom frågan ligger i topp hos svenska folket skulle väljarna kunna förvänta sig att regeringen presenterar något i god tid före valet, så att de har ett hum om vad de får för politik beroende på hur de röstar.

Sedan 2015 har debatten ändå kommit att handla mycket om migrationspolitiken.

Försöker Alliansen styra bort debatten från migrationspolitiken?

ANNONS

– Så är det alltid. Alliansen har en tradition att gå till val med gemensam politik. Nu är migrationsfrågan ett öppet mandat. Men det är möjligt att de filar på något, att de förstår själva att det behöver ske. De kommer pressas på besked, inte minst från SD.

LÄS MER:Här raggar näringsministern otrogna väljare

ANNONS