Dagens Nyheter etablerar sig i Göteborg

Morgontidningen Dagens Nyheter kommer etablera sig i Göteborg. Det berättar Medievärlden under fredagen.

ANNONS
|

Sedan ett par år tillbaka satsar Dagens Nyheter på en större bevakning av hela Sverige. Det beror bland annat på att allt fler prenumeranter – särskilt de digitala – befinner sig utanför Stockholm. Därför kommer tidningen i höst öppna en redaktion med fem journalister i Göteborg, den första utanför Stockholm på 15-20 år.

– Vikten av originaljournalistik blir allt större, och då måste man vara på plats. Det är uppenbart att vi inte bevakat Göteborgsregionen tillräckligt bra, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN.

Precis som tidningens chefredaktör Peter Wolodarski understryker Martin Jönsson att DN inte ska vara en göteborgsk lokaltidning.

ANNONS

– Vi gör inte detta för att konkurrera, vi är inte i närheten av GP:s resurser eller lokala fokus. Vi gör detta för DN:s läsare, för att bli bättre på att bevaka en viktig region.

Martin Jönsson är redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter.
Martin Jönsson är redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter. Bild: Anette Nantell

Västlänken och arenabyggen

Som exempel nämner han den politiska utvecklingen, näringslivet, universitets verksamhet och frågor om infrastruktur.

– Allt från Västlänken till arenabyggen är ju sådant som har riksintresse, säger Martin Jönsson.

Christofer Ahlqvist är Göteborgs-Postens chefredaktör.

– Det är intressant att Stockholmstidningen DN väljer att lägga lite mer resurser på Göteborg och jag välkomnar konkurrensen som jag tror är bra för både journalistiken och göteborgarna, säger han.

Göteborg-Postens redaktion består i dagsläget av cirka 110 journalister. 25 av dem anställdes under en satsning som gjordes 2017 och 2018.

Tack vare en upplageökning under fjolåret är tidningen nu i färd med att anställa ytterligare 15 journalister, varav fem fotografer.

Finansiering

I slutet av februari stod det klart att digitalmomsen kommer sänkas till sommaren. Det innebär betydande kostnadslättnader för digitala publikationer och är en av orsakerna till att DN har råd med sin Göteborgsetablering.

– Vi har också valt att investera i journalistiken när vi fått fler digitala prenumeranter, säger DN:s Martin Jönsson.

Var i Göteborg kommer ni finnas?

ANNONS

– Vi tittar på det. Vi behöver finnas centralt, men detaljerna får vi fixa efter hand.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS