Därför tar sökandet efter den misstänkte mannen tid: ”lite mer omständligt”

Jakten på mannen som misstänks för explosionen i Annedal fortsätter under helgen. Christer Fuxborg på polisen tror att den misstänkte kommer att hittas och förklarar varför sökandet tar tid.

ANNONS
|

Fyra dagar efter explosionen i Annedal är fortfarande ingen gripen, men en man är anhållen i sin frånvaro. Polisen fortsätter att jaga en misstänkt man som kan kopplas till ett vräkningsärende i fastigheten i fråga.

Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg pågår ett intensivt arbete med att kartlägga mannen och tipsen fortsätter att rulla in.

– Det är antingen folk som har information om honom eller tror sig ha sett honom. Vi kommer att hitta den här personen förr eller senare, säger han.

Varför har ni inte hittat honom ännu?

– Han är ju inte känd av oss sedan tidigare och då är det lite mer omständligt att hitta en person. De som är kartlagda av oss sen en tid tillbaka, de vet vi lite mer om, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

Det är oklart om personen som orsakat explosionen kan ha skadats i samband med detta.

– Det är ingen som uppsökt sjukhus i alla fall som vi skulle kunna koppla till den här händelsen.

Christer Fuxborg vill inte redogöra för om det finns andra misstänkta och i så fall vilka.

– Men vi jobbar brett med det här och vi kan inte stirra oss blinda på den här mannen, säger han.

LÄS MER:Hon hade den misstänkte mannen som inneboende i flera år

Därför är det viktigt att polisen får kontakt med honom så snart som möjligt.

– Den här mannen vet om att vi är angelägna om att få kontakt med honom och om han är oskyldig så varför inte komma in till en polisstation och ta kontakt så att vi kan reda ut vad som hänt?

Hur farlig bedömer ni att den här mannen är?

– I och med att han är misstänkt för ett så pass grovt brott kan man inte ta saker för givet men det finns inget dokumenterat om att han har gjort någon annan person eller allmänheten illa, säger Christer Fuxborg.

Han pekar på att det snarare verkar som att mannen känt sig illa behandlad av myndigheter och fastighetsägare.

Efterlyst i hela landet

Sökandet efter den misstänkta mannen har nu pågått i flera dagar och han är efterlyst nationellt. Polisen vet inte om han fortfarande befinner sig i Göteborg.

ANNONS

– Vi jobbar självklart med olika teorier, och en teori är att han är kvar i Göteborg. Men vi tittar på andra scenarier också och informationen om att han är anhållen i sin frånvaro finns hos alla poliser i hela Sverige och troligen i hela Norden skulle jag säga, säger Christer Fuxborg.

Enligt kammaråklagare Maria Thorell, som leder förundersökningen, har man i nuläget ingen plan på att gå ut med bild på den efterlysta mannen.

LÄS MER:Sköldpaddan Nisse överlevde explosionen i Annedal

Det var tidigt under tisdagsmorgonen som en kraftig explosion inträffade i ett lägenhetshus på Övre Husargatan i området Annedal i Göteborg. En stor brand bröt ut i samband med explosionen, vissa boende flydde branden via sina balkonger och hundratals boende fick evakueras.

Totalt fick över 20 personer föras till sjukhus i samband med explosionen – fyra av dessa var allvarligt skadade. På fredagsmorgonen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att ingen av de skadade är kvar på sjukhuset, men att en patient har förts till ett annat sjukhus för vård.

Flera insatser i området under veckan

Under tisdagskvällen fick räddningstjänsten kontroll över branden och polisen har sedan under veckan arbetat ed tekniska undersökningar i byggnaden.

– Vi är kvar på platsen och bedriver en kriminalteknisk undersökning. Det är säkert ett omfattande arbete med tanke på hur skadad byggnaden är, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen.

ANNONS

Under torsdagen anhölls mannen i sin frånvaro och bara några timmar senare utspelade sig dramatiska scener i området. Ett större område kring Olivedal spärrades av efter att en vårdcentral i området bombhotats. Insatsstyrkan och bombskyddet larmades till platsen och räddningstjänsten utrymde både vårdcentralen och en förskola som befann sig innanför avspärrningarna. Enligt poliskällor till GP ska insatsen i Olivedal ha koppling till den misstänkte mannen.

Polisen slog också till mot en lägenhet i Annedal i sökandet efter mannen som dock inte hittades.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS