En råtta på väg ner i jorden i en park i Göteborg. Arkivbild.
En råtta på väg ner i jorden i en park i Göteborg. Arkivbild. Bild: Oliver Lindkvist

Därför ser du allt fler råttor på stan

Med hjälp av 650 giljotiner och 2 500 elektrifierade smartboxar avlivade Anticimex nästan 100 000 råttor i centrala Göteborg under förra året. Ändå kommer gnagarna tillbaka – och anledningarna är flera.
– Jag tror att de helt enkelt har lärt sig att det inte är så farligt i stan, säger Håkan Rystrand.

ANNONS
|

De senaste åren har råttorna ovan jord ökat stadigt, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Göteborg.

– Om man börjar gräva skrämmer man upp dem ovan jord. Det märker vi väldigt tydligt. Jag vill inte koppla det enbart till Västlänken, det pågår många byggen. Du hittar råttor både öster och väster i stan.

– De verkar ha blivit mindre skygga. Tidigare såg du dem kanske slinka förbi när du var på hemväg sent på kvällen, nu kan du se dem mitt på dagen.

Ont om naturliga fiender

Hur kommer det sig?

– Det är tillgången på föda som driver dem. De har vissa ställen, en del parker till exempel, där de vet att det alltid finns mat. Deras enda naturliga fiender är rovfåglar och det finns inte så många sådana i Göteborg. Så jag tror att de helt enkelt har lärt sig att det inte är så farligt i stan, svarar Rystrand.

ANNONS

LÄS MER:Klagomål på råttor på lekland i Göteborg

Vissa ställen som exempelvis Brunnsparken, Hagaparken och Domkyrkoparken är populära tillhåll för gnagarna. De gillar platser med vatten, gömställen och föda.

Stor insats vid domkyrkan

Just Domkyrkoparken hade stora problem för några år sedan och blev föremål för en insats av kommunens park- och naturförvaltning i samarbete med Anticimex. Råttorna bekämpades med gift och olika sorters fällor. I dag är problemet mindre men inte helt borta.

– Jag var i Domkyrkoparken häromdagen och såg spår efter råttor, berättar Håkan Rystrand.

”Jag tror att råttorna helt enkelt har lärt sig att det inte är så farligt i stan”, säger Håkan Rystrand på Anticimex Göteborg.
”Jag tror att råttorna helt enkelt har lärt sig att det inte är så farligt i stan”, säger Håkan Rystrand på Anticimex Göteborg. Bild: Erik Simander och Anticimex

LÄS MER:Råttor har setts i Feskekörka

En del göteborgare bidrar till problemet genom att slänga sina hushållssopor i papperskorgar ute på stan, med matrester som lockar gnagarna. Fågelmatning är en en annan syssla som gynnar råttorna. Under den varma delen av året dras de till ställen där folk har picknick.

Uppkopplade giljotiner

Anticimex använder i allt högre utsträckning så kallade smarta fällor för att bekämpa råttorna. Dessa är av två slag: dels så kallade giljotiner, som sitter i avloppsrören och krossar djuren med trubbiga spjut, dels så kallade smartboxar där råttorna avlivas med elektricitet. Båda varianterna är uppkopplade och rapporterar sina fångster till en databas.

En av Anticimex smartboxar (elektriska råttfällor) i centrala Göteborg. Vid fototillfället innhöll den tre döda råttor. Arkivbild.
En av Anticimex smartboxar (elektriska råttfällor) i centrala Göteborg. Vid fototillfället innhöll den tre döda råttor. Arkivbild. Bild: Mia Höglund

I dag har företaget cirka 650 giljotiner och cirka 2 500 smartboxar i Göteborg med omnejd. Under 2020 fastnade 99 700 gnagare i dessa fällor.

ANNONS

– Vi använder mycket mindre råttgift i dag jämfört med för fem år sedan, säger Håkan Rystrand.

LÄS MER:Fåglar och råtta i Göteborgsbageri

Blir då råttorna fler totalt sett? Tillgänglig statistik ger inget klart besked. Under perioden 2012 till 2017 fyrdubblades antalet larm till Anticimex om råttor i Göteborg. Sedan dess verkar kurvan ha planat ut och antalet ärenden i Västra Götaland som helhet har minskat något.

Fler stora uppdrag

Håkan Rystrand uppger dock att uppdragen i Göteborgstrakten fortsätter öka och att allt fler gäller stora objekt, som bostadsområden med flerfamiljshus eller stora parker.

Ingen vet hur många råttor som finns i stan.

– Är det en per invånare, två per invånare? De siffrorna finns inte, konstaterar Rystrand.

LÄS MER:Hyresgäst vräks – matade fåglar på balkongen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS