Därför lyser Göteborg orange

Under torsdagen lyser stora delar av centrala Göteborg upp i orange. Detta för att uppmärksamma Orange Day, den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
– En av tre kvinnor i världen utsätts för sexuellt eller fysiskt våld under sin livstid, säger Louise Waller, vid UN Women Sverige.

ANNONS
LocationGöteborg||

Den som går omkring i centrala Göteborg under torsdagskvällen kommer på flera ställen att mötas av orangea ljus som lyser upp offentliga platser i staden.

Anledningen till ljussättningen är att FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day, inträffar den 25 november.

– Orange Day är starten på en 16 dagar lång kampanj där man färgar världen i orange för att uppmärksamma mot våld mot kvinnor, berättar Louise Waller på UN Women Sverige.

Vill öka kunskapen kring våld mot kvinnor

Färgen är tänkt att symbolisera en optimistisk framtid fri från våld mot kvinnor, och världen över manifesteras detta genom att välkända byggnader lyses upp i orange och att människor klär sig i orangea kläder.

ANNONS

I samband med att mörkret fallet på torsdagen färgläggs därför bland annat Lisebergshjulet, Scandinavium och Nya Ullevi i Göteborg orange. Runtom i staden kommer dessutom flera aktiviteter, föreläsningar och utställningar att hållas med fokus på våld mot kvinnor.

– Det är ju ett sätt att uppmärksamma våld mot kvinnor som är ett så utbrett problem världen över, säger Johanna Linnaro som är utvecklingsledare på Dialoga, kompetenscentrum för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld, vid socialförvaltningen Centrum.

– Den här kampanjen har spridit sig över världen, och Göteborgs Stad vill vara med för att sätta ljus på frågan, sprida kunskap och visa på att det finns hjälp att få som en del av stadens arbete mot våld mot kvinnor.

LÄS MER:Rödgrönrosa kravet: Flytta kvinnornas akutboende Alma

En av tre kvinnor utsätts för våld

Louise Waller poängterar att våld mot kvinnor är ett globalt problem som tar sig uttryck på många olika sätt.

– Det finns många olika former av våld. Fysiskt är en och sexuellt är en annan. Och en av tre kvinnor i världen utsätts för sexuellt eller fysiskt våld under sin livstid, säger hon.

I Sverige anmäldes under 2020 drygt 23 000 fall av misshandel av kvinnor, och under samma period föll 25 kvinnor offer för dödligt våld, enligt statistik från Brå. I en majoritet av dessa var kvinnorna bekanta med eller levde i en relation med förövaren, vilket även har medfört att våldet har ökat med omkring 20 procent under pandemin.

ANNONS

– Det vanligaste våldet sker i hemmet, och när många kvinnor har tvingats stanna hemma under pandemin har de blivit mer utsatta, säger Louise Waller.

LÄS MER:Ökat skydd för våldsutsatta kvinnor utreds

Hett omdebatterad fråga

I våras kom mäns våld mot kvinnor att bli ett en ofta förekommande fråga i den politiska debatten efter att fem kvinnor under loppet av bara några veckor dödades av män de haft en nära relation till.

Regeringen lade då fram förslag om straffskärpning för kvinnofridskränkning, och den 3 november beslutades även om en förstärkning av arbetet mot mäns våld mot kvinnor, bland annat genom nationell samordning gällande återfallsförebyggande arbete med personer som utsatt närstående för våld. Förändringar som är nödvändiga, menar Louise Waller.

– Det handlar om att på en statlig och strukturell nivå upprätta lagar och regler som skyddar kvinnor och brottsoffer, men som också leder till ett mer jämlikt samhälle, säger hon.

LÄS MER:Stenevi: 1,2 miljarder till arbete mot mäns våld mot kvinnor

Är du utsatt? Här kan du få hjälp:

Socialtjänsten

Kontakta socialtjänsten där du bor

Socialjouren: Öppet kvällar, nätter och helger, telefon 031-365 87 00

Kvinnofridslinjen

Nationell stödtelefon: Öppet dygnet runt varje dag, telefon 020-50 50 50 (Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen)

Kriscentrum för kvinnor

Jourtelefon: Öppet dygnet runt varje dag, telefon 031-367 93 80

Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Stödtelefon: Öppet alla vardagar mellan 9-17, telefon 08-711 60 32

Jourtelefon: Öppet kvällar, nätter och helger, telefon 070-000 93 28

Tjejers rätt i samhället (TRIS)

Jourtelefon: Öppet alla vardagar mellan 9-17, telefon 0774-40 66 00

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Öppet dygnet runt varje dag, telefon 116 111

Vuxnas telefon om barn: Öppet alla vardagar mellan 9-12, telefon 077-150 50 50

Om det är en nödsituation ring polisen på telefonnummer 114 14

Om situationen är akut ring 112

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS